Ford Motor haalde lagere winst in kwartaal 3 van 2016

Het autoconcern Ford Motor heeft in het derde kwartaal van 2016 een flink lagere winst behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ford had een grote terugroepactie en dat heeft het resultaat van het bedrijf geen goed gedaan. Daarnaast was er ook sprake van zwakke verkoopresultaten in Amerika. De Amerikaanse markt is de thuismarkt voor autobouwer Ford. Daardoor heeft deze markt een grote invloed op het resultaat van het bedrijf.

De nettowinst van Ford bedroeg 957 miljoen dollar in kwartaal 3 van 2016. In 2015 was de nettowinst nog 2,2 miljard dollar. De omzet van het bedrijf daalde van ruim 38 miljard in 2015 naar bijna 36 miljard dollar in 2016. Tijdens de terugroepactie moest Ford bijna 2,4 miljoen wagens in Noord-Amerika terugroepen naar de werkplaats. Deze automodellen hadden een probleem met de deurvergrendeling. Dit probleem zorgde er voor dat de deuren van de auto’s tijdens het rijden open kunnen gaan. In totaal kostte de terugroepactie 600 miljoen dollar.

De lagere winst had Ford van te voren al ingeschat. In de maand september werd al door Ford gewaarschuwd dat de winst door de kosten van de terugroepactie zou dalen. Naast de lager ingeschatte winst voor 2016 heeft Ford de winstverwachting voor 2017 naar beneden bijgesteld. Door de tegenvallende verkoop in de Verenigde Staten heeft Ford de Amerikaanse productiecapaciteit van haar fabrieken verlaagd. Er zijn door het autoconcern inmiddels een aantal fabrieken tijdelijk gesloten.