Ford gaat 1 miljard dollar investeren in startup voor zelfrijdende auto’s in 2017

Zelfrijdende auto’s zullen in de toekomst steeds vaker op de autowegen gaan rijden. Dat is onvermijdelijk omdat veel technische bedrijven zich bezich houden met de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.  Google is op dit gebied al ver gevorderd met haar technologie.  Ook merken zoals Tesla maken grote stappen. Inmiddels zijn ook andere automerken actief bezig met het ontwikkelen van zelfrijdende auto’s. Ook autofabrikant Ford ziet het belang van zelfrijdende auto voor de toekomst.  Daarom investeert Ford 1 miljard dollar in de startup Argo AI.

Startup voor kunstmatige intelligentie

Deze startup is gespecialiseerd in kunstmatige intelligentie (AI). Deze kunstmatige intelligentie kan worden gebruikt voor de software die nodig is voor zelfrijdende auto’s. Argo AI wordt een startup genoemd omdat het bedrijf nog maar kort geleden is opgestart. Het bedrijf richt zich op een nieuwe markt en nieuwe technologie en dat zijn de kenmerken van een startup. Het bedrijf wordt echter niet door onervaren personen geleid.  Het bestuur bestaat uit voormalig Google- en Uber-experts.

De investering van Ford wordt niet in een keer betaald maar wordt in de komende vijf jaar gespreid uitgekeerd. Dit liet het bedrijf vrijdag tijdens een persconferentie weten. Het bericht werd vervolgens verspreid door Reuters. De investering van 1 miljard zorgt er voor dat Ford de grootste aandeelhouder van het Argo AI bedrijf wordt. Door de investering heeft Ford een leverancier voor de ontwikkeling en levering van zelfrijdtechniek die in Ford haar auto’s kan worden ingebouwd.  De startup zal in opdracht van Ford een AI-systeem moeten bouwen dat toegepast zal gaan worden in de zelfrijdende auto’s die Ford zal gaan produceren.  Het autobedrijf wil in 2021 de eerste zelfrijdende auto’s op de weg hebben. Als de technologie helemaal voldoende is ontwikkeld zal Ford deze niet alleen in gebruik gaan nemen. Het is goed mogelijk dat de software gelicenseerd wordt aan andere bedrijven.

Zelfrijdende taxi’s

Halverwege 2016 werd door Ford al bekend gemaakt wat de ambities zijn van Ford in de zelfrijdtechniek van auto’s. Zo verwacht het bedrijf in 2021 op grote schaal een zelfrijdende auto’s te kunnen fabriceren. Deze zouden ook kunnen worden gefabriceerd voor bedrijven die zich richten op chauffeurloze taxidiensten. Over het oontwerp is wel een beetje bekend.  Zo krijgen de zelfrijdende auto’s geen stuur. Ook krijgen ze gaspedaal of rem.

Dit ontwerp is speciaal ontwikkeld voor taxi’s zonder chauffeurs. Ook kan het concept worden toepast in zogenaamde deelauto’s die zonder chauffeur rondrijden. De taximarkt zal de komende decennia veranderen volgens Ford.  Daar hoopt het bedrijf op in te kunnen spelen met de ontwikkeling van specifieke oplossingen en technieken. Ford gaat onder andere investeren in de ontwikkeling van 3D-kaarten en radar- en camerasensoren. Die zorgen er voor dat het vvoertuig informatie binnen krijgt en daaruit beslissingen kan nemen.