FNV legt uit wat een beginnende loodgieter verdient in 2021

Loodgieters oftewel installatiemonteurs worden in 2021 en de komende jaren volop gezocht op de arbeidsmarkt. Bijna elk installatiebedrijf in Nederland heeft vacatures open staan voor installatiemonteurs. Het gaat hierbij om vacatures voor monteurs die verwarmingsinstallaties aanbrengen en sanitair en aanverwante installaties in woningen en andere gebouwen. Installatiemonteurs zijn altijd nodig, of het nu gaat om het installeren van nieuwe gebouwen of om het verduurzamen van bestaande gebouwen. Geen wonder dat er veel installatiemonteurs worden gevraagd op de arbeidsmarkt. Men zou verwachten dat bij zoveel vraag naar deze monteurs ook de salarissen omhoog zouden gaan. Deze vraag wordt beantwoord door Albert Kuiper, FNV-bestuurder Metaal.

Wat verdient een loodgieter of installatiemonteur?

De salarissen van loodgieters of installatiemonteurs verschillen in de praktijk. De inschaling van een monteur gebeurd meestal op basis van de werkervaring en scholing van de desbetreffende monteur. Deze achtergrond verschilt per persoon waardoor in de praktijk de salarissen ook wat verschillen. Een beginnende allround loodgieter komt meestal terecht in salarisschaal F in de cao van het technisch installatiebedrijf. Als een monteur geen functiejaren heeft opgebouwd komt zal het salaris 2.466 euro per maand bruto zijn op basis van 38 uur per week. Er zijn ook loodgieters die in schaal E vallen. Die ontvangen een salaris van 2.347 euro bruto als ze nul functiejaren hebben opgebouwd. Dit zijn echter de minimale bedragen die in de cao staan vermeld.

Krapte op de arbeidsmarkt

Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt wordt echter dikwijls meer salaris geboden. Gemiddeld wordt 15 tot 20 procent salaris extra geboden om installatiemonteurs binnen te halen. Daarnaast worden ook voor startende monteurs dikwijls opleidingen, cursussen en andere middelen geboden om de monteurs de mogelijkheid te geven om zichzelf verder te ontwikkelen. De ontwikkeling en opleiding van monteurs is van groot belang in de installatietechniek. In deze sector veranderen de technieken voortdurend in het kader van verduurzaming en energiebesparing. Denk hierbij aan warmtepompen, waterstofketels en vloerverwarming en dergelijke systemen die steeds vaker in woningen worden aangelegd.