FNV: landelijke staking houthandel op 24 oktober 2023

Vakbond FNV gaat op dinsdag 24 oktober een landelijke stakingsdag houden in de houthandel. Doel van deze staking is het bereiken van een akkoord voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. Verder wordt door de vakbond opgeroepen om komende maandag 16 oktober het werk te onderbreken in provincies Zuid-Holland en Zeeland. Naast de FNV roept ook de vakbond CNV tot actie. Eerder werd in de houthandel gestaakt in de provincies Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland. FNV-actiecoördinator Dennis Vereggen geeft aan dat de provincies Zeeland en Zuid-Holland nu zullen volgen. Volgens de actie coördinator zijn de leden strijdbaar en zijn ze klaar voor acties.

CAO onderhandelingen

Er worden in de onderhandelingen voor een nieuwe cao verschillende eisen op tafel gelegd door de vakbond. Zo eist de FNV onder andere een structurele loonsverhoging voor het personeel in de houthandel. Deze loonsverhoging zou volgens de vakbond gemiddeld 10 procent moeten en van toepassing moeten zijn op alle werknemers die onder de cao vallen. De houthandel heeft heeft een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst nodig want de einddatum van de laatste cao is in maart 2023 afgelopen. Er werd door de FNV eerder al richting de werkgeversorganisatie VVNH een ultimatum gestuurd voor een nieuwe cao. Dit ultimatum werd echter afgewezen door de VVNH.

Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen

In de houthandel zijn volgens FNV in Nederland ongeveer zesduizend mensen werkzaam. Een belangrijke werkgeversvereniging is de VVNH. Deze afkorting is voluit de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Houtondernemingen. Deze vereniging is een belangrijke organisatie in de houthandel want hierbij zijn ongeveer 220 groothandelsondernemingen aangesloten. Naast de FNV is ook de CNV betrokken bij de ontwikkelingen met betrekking tot de cao voor de houthandel. Zo geeft CNV-onderhandelaar Saskia Spaargaren aan dat werknemers zich in deze sector niet serieus genomen voelen door de werkgevers. Volgens haar hebben werkgevers een berekening gemaakt waarin ze 9,2 procent loonsverhoging aan werknemers bieden. Deze rekensom is echter volgens de CNV-onderhandelaar niet kloppend. Steeds meer werknemers zijn volgens haar bereid om deel te nemen aan de acties waaronder de stakingen. Doelstelling is betere arbeidsvoorwaarden voor werknemers in de houthandel van Nederland.