Flexwerkers kunnen moeilijker een koopwoning aanschaffen in 2018

Het aanbod aan woningen dat te koop staat neemt af. Door het slinkende aanbod van koopwoningen graat de prijs van het aanwezige woningaanbod omhoog. Bovendien neemt het aantal woningen in bepaalde gangbare prijssegmenten af. Dat zorgt er voor dat bepaalde groepen moeilijker aan een woning kunnen komen. Het afsluiten van een hoge hypotheek is vooral lastig voor mensen die niet voortdurend werk hebben of werk hebben op flexibele basis.

Flexwerkers
De laatste groep vormt een grote groep werknemers op de arbeidsmarkt. Uitzendkrachten, payrollers, gedetacheerden en werknemers met een tijdelijk contract vallen allemaal in de categorie flexwerkers. Het feit dat deze groep moeilijk een hypotheek kan krijgen is een belemmering voor deze groep kopers. Toch treed ook voor deze werknemers een betere tijd aan. Het blijkt namelijk dat de meeste flexkrachten de afgelopen jaren voortdurend aan het werk zijn gebleven.

Perspectiefverklaring voor uitzendkrachten
Een aaneengesloten arbeidsverleden biedt steeds meer hypotheekverstrekkers voldoende vertrouwen om toch een hypotheek te verschaffen. Daarnaast worden ook speciale verklaringen opgesteld waaruit naar voren komt wat de positie is van de flexwerker op de arbeidsmarkt en hoe groot de kans is dat hij of zij bij het wegvallen van arbeid weer aan een nieuwe baan geholpen kan worden. Een voorbeeld hiervan is de zogenaamde perspectiefverklaring.

Perspectiefverklaring of werkgeversverklaring
De perspectiefverklaring wordt door de uitzendorganisatie opgesteld voor een uitzendkracht. De uitzendorganisatie is dan de werkgever en de uitzendkracht is de werknemer. Een perspectiefverklaring lijkt op een werkgeversverklaring die wordt verstrekt door reguliere werkgevers aan werknemers die een hypotheekaanvraag willen indienen.