Flexibel werken populairder in periode tot 2023 en daarna

Steeds meer werknemers zijn overtuigd van de voordelen van flexibel werken. Dat blijkt onder andere uit het feit dat werknemers vaker bereid zijn om van baan en werkgever te wisselen. Vooral nu het op de arbeidsmarkt gunstig is voor werkzoekenden zijn ook steeds meer werknemers die al een baan hebben bereid om toch een overstap te maken. Het aantal werknemers dat dit doet neemt toe. Veel werknemers veranderen om de vijf tot zeven jaar van een baan. Daarnaast maken ook steeds meer werknemers de overstap richting zzp.

ZZP

Geen wonder dat Nederland koploper is op het gebied van zelfstandigen zonder personeel. Mensen kunnen als zzp’er veel vrijheid ervaren. De overheid van Nederland vind deze ontwikkeling helemaal niet prettig. Daarom kijkt de Nederlandse regering al jaren naar maatregelen om het aantal zzp’ers in Nederland te reduceren. Dat kan onder andere doormiddel van het afbouwen van de zelfstandigenaftrek. Dat is voor de zzp’ers een behoorlijke stap want dan is werken als zzp’er veel minder interessant. Het afbouwen van de zelfstandigenaftrek gaat echter niet heel snel.

Tekort aan personeel

Als zzp’er kun je profiteren van het tekort aan arbeidskrachten. Vanwege het feit dat er bijvoorbeeld in de zorg en techniek een tekort is aan personeel kunnen ook flexibele ondernemers in deze sectoren meer geld verdienen. Kortom de tarieven voor zzp’ers gaan omhoog waardoor ook de lonen van zzp’ers omhoog gaan. Het werken als zzp’er kan veel voordelen bieden maar er kleven ook nadelen aan. Er komt veel administratie bij kijken dat je tegen het betalen van een vergoeding kunt uitbesteden. Daarnaast is het belangrijk dat je jezelf goed verzekert anders loop je grote risico’s die niet afgedekt zijn. Laat je daarom goed informeren voordat je aan de slag gaat als zelfstandige zonder personeel.