Fintech startup Sowdan maakt realtime geld overboeken tussen banken mogelijk in 2017

Sowdan is een Nederlandse startup die actief is in fintech. Dit houdt in dat Sowdan een jong ambitieus bedrijf is dat zich richt op het technisch optimaliseren van de dienstverlening in de financiële sector. Het is dit fintech bedrijf gelukt om een app te ontwikkelen waarmee men realtime geld kan overboeken tussen rekeningen van verschillende banken. Op dit moment is de app Sowdan beschikbaar voor gebruikers van iOS en Android.

Sowdan app
De gebruiker moet zich eerst aanmelden op de app van Sowdan. Na deze aanmelding moet de gebruiker aangeven welk bedrag moet worden overgemaakt en vervolgens moet het gewenste IBAN nummer worden ingetoetst. Zodra dit is gedaan wordt de betaling bevestigt bij de eigen bank doormiddel van de iDEAL dienst. De overschrijving tussen de rekeningen van de verschillende banken duurt via de Sowdan app minder dan een minuut.

Geld realtime overboeken
Gebruikers van de app kunnen een betaalverzoek en een betaalopdracht indienen. Als dit gebeurd hoeft slechts een van de twee betrokkenen de Sowdan app te downloaden om het snel overschrijven van geld mogelijk te maken. Op dit moment kan men via deze razendsnelle overschrijving maximaal 750 euro gratis overschrijven. Als men hogere bedragen op deze manier wil overschrijven moet men daarvoor 0,5 procent van het bedrag betalen voor het gebruik van deze dienst.

Andere landen
Nederland loopt niet voorop op het gebied van realtime betalingen. In landen zoals Zweden, Polen, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk kan men al langer realtime betalingen doen. Op dit fintech gebied moet Nederland nog een inhaalslag maken. Banken zijn wel bezig om technologieën te ontwikkelen die realtime betalen mogelijk maken. Deze diensten zijn echter officieel nog niet beschikbaar.