Fiat Chrysler stopt met zoeken naar overnamekandidaat in 2017

Sergio Marchionne is de topman van autofabrikant Fiat Chrysler. Hij is de afgelopen tijd meerdere malen in het nieuws geweest vanwege zijn interesse in andere autoproducenten. Namens Fiat Chrysler was hij op zoek naar een overnamekandidaat in de autowereld. De doelstelling van hem was om een steviger positie te krijgen in de autowereld. Ondanks verschillende pogingen stopt hij in 2017 even met zijn zoektocht naar een fusie- of overnamekandidaat.

Marchionne geeft aan dat het bedrijf momenteel niet in de positie is om overnamekandidaten te benaderen. In plaats daarvan kan het bedrijf zich beter richten op de productie van auto’s en haar positie op de automarkt. Volgens de topman moet het bedrijf oppassen voor onrealistische dromen over consolidatie. Het bedrijf is op weg zijn naar een historisch belangrijk resultaat en komt in de buurt van een schuldenvrije positie. Dit zei Marchionne tijdens een vergadering van het bedrijf. De afgelopen maanden heeft Marchionne herhaaldelijk gezegd dat hij een voorstander is van een verdere consolidatie van de automarkt. Hij vindt dat dit belangrijk is omdat in de autobranche veel geld wordt verspild.  Teveel autoproducenten ontwikkelen gelijktijdig nieuwe innovatieve technologie. Er zijn verschillende bedrijven in de autosector geld die meerdere versies van dezelfde technologie te ontwikkelen. Door grote autoconcerns met mmeerdere merken kan men de technische innovatie effectief bundelen en bespaart men tijd en geld. Daarnaast kunnen hoogwaardiger producten worden ontwikkeld omdat men van elkaars kennis gebruik kan maken.

Marchionne probeerde eerder een fusie met General Motors (GM) voor elkaar te krijgen. Toen Fiat Chrysler het Amerikaanse concern General Motors benaderde bleek het Amerkaanse bedrijf geen interesse te hebben. In de maand maart verklaarde de topman van Fiat Chrysler nog een eventuele toenadering van Volkswagen te verwachten. Deze toenadering zou een reactie kunnen zijn op het feit dat PSA Group Opel kocht van GM. Op dit moment maakt Fiat Chysler even een pas op de plaats. De topman van het bedrijf benadrukte vrijdag dat er geen gesprekken worden gehouden met andere autobedrijven zoals Volkswagen of met Tesla.