Fiat Chrysler en Renault voeren gesprekken over megafusie in mei 2019

Op dit moment worden er gesprekken gevoerd tussen autofabrikant Fiat Chrysler en Renault over een mogelijke fusie tussen de twee autoproducenten. Dit bericht werd maandag 27 mei 2019 bekend gemaakt. Volgens de berichtgeving is deze maandag ook een voorstel gedaan vanuit het Italiaans-Amerikaanse bedrijf richting het bestuur van de Franse branchegenoot. De gezamenlijke marktwaarde van de autoproducenten is 32 miljard euro.

Als de fusie door zou gaan kunnen miljarden per jaar worden bespaard. De bedrijven zouden namelijk elkaars krachten kunnen verstreken. Er zijn namelijk nog verschillende uitdagingen die de bedrijven verwachten in de auto-industrie. Hierbij kun je denken aan de ontwikkelingen die plaatsvinden op het gebied van autonoom rijden maar ook aan de ontwikkelingen met betrekking tot het elektrische rijden.

Autoconcern Fiat Chrysler heeft verschillende automerken zoals Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Chrysler, Dodge en Jeep. Dat maakt dit bedrijf een grote speler in de automotive. Ook Renault is een bekend automerk. Dit bedrijf maakt momenteel onderdeel uit van een alliantie met de Japanse automakers Nissan en Mitsubishi. De autobedrijven Nissan en Mitsubishi worden echter nog niet betrokken bij de fusiegesprekken. Als de bedrijven Fiat Chrysler en Renault tot een fusie komen dan zullen deze organisaties vermoedelijk onder een Nederlandse holding gaan vallen. Waarschijnlijk zal het hoofdkantoor van de autoproducenten dan ook in Nederland worden ondergebracht.