Fastned verliest december 2017 rechtszaak om laadstations Shell

Fastned is een uitbater van laadstations voor elektrische auto’s. Het bedrijf beheert laadstations op verschillende locaties en heeft zo een aardige positie in deze markt weten te verkrijgen. Nu elektrische auto’s een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de energietransitie in de voertuigentechniek zijn ook steeds meer andere bedrijven geïnteresseerd in het plaatsen beheren van laadstations voor elektrische auto’s.

In Nederland mag je niet zomaar een elektrische laadstation plaatsen en uitbaten. Daarvoor heb je een vergunning nodig. Shell heeft onlangs een vergunning aangevraagd voor het realiseren van twee extra laadpalen bij het benzinestation De Andel aan rijksweg A12 bij Gouda. Dit is echter tegen de wens van Fastned omdat dit bedrijf ook al een laadstation heeft in de buurt van deze Shell benzinepomp. De rechter heeft echter bepaald dat Shell de twee laadpalen voor elektrische auto’s mag plaatsen. De vergunningen hiervoor worden daardoor niet ingenomen. Het beroep tegen de zaak door Fastned heeft dus geen effect gehad.

Fastned is van mening dat de verkeersveiligheid in het gedrang komt als Shell ook nog twee laadpalen gaat plaatsen op die locatie. De rechter is het echter niet eens met deze stelling. Volgens de rechter is de veiligheid van automobilisten niet een direct belang voor Fastned. Naast de verkeersveiligheid is Fastned ook van mening dat de vergunning voor Shell ingaat tegen het gelijkheidsbeginsel. Fastned mag bijvoorbeeld rondom laadpalen geen extra voorzieningen aanbrengen zoals een shop. Shell kan dit echter wel doen. Ook deze reden werd door de rechter echter als ongegrond verklaard. Het is nog mogelijk dat Fastned een hoger beroep aantekent tegen de uitspraak van de rechter.