Evoluon Eindhoven rijksmonument vanaf 2018

Het Evoluon in Eindhoven is aangewezen als rijksmonument. Dit werd dinsdag 20 februari 2018 door de gemeente bekendgemaakt. Het Evoluon heeft een markante en futoristische vorm die wat lijkt op een ruimteschip of vliegende schotel. Het bijzondere gebouw wordt voornamelijk gebruikt voor congressen en doet dienst als evenementencentrum. Daarnaast wordt ook de ruimte in het gebouw gebruikt voor tentoonstellingen.

In 1966 werd het Evoluon geopend. In die tijd was het gebouw revolutionair op het gebied van architectuur. Het gebouw werd ontworpen door Leo de Bever die daarvoor de opdracht had gekregen van Phillips. Leo Bever overleed in 2015. Het gebouw heeft de afgelopen jaren verschillende bestemmingen gehad. Zo was het Evoluon tot 1989 een techniek- en wetenschapsmuseum. Aan het begin van de maand januari in 1994 werd het Evoluon door het college van B en W aangewezen als gemeentelijk monument. Inmiddels is die status nu ingetrokken omdat het nu een rijksmonument is geworden.

De gemeente Eindhoven is in beraad over de toekomst van het markante gebouw. In 2018 zullen er meer details bekend worden gemaakt over de toekomst van het monument. Er zijn verschillende ideeën genoemd. Zo is het mogelijk dat van het Evoluon een rijksmuseum voor design wordt gemaakt.