Europese vliegtuigbouwer Airbus boekte kleine winst in 2015

In 2015 heeft de Europese vliegtuigbouwer Airbus een lichte winststijging als resultaat behaald. De winststijging hield vooral verband met de toename in de verkoop van toestellen voor de burgerluchtvaart. Daarnaast heeft het bedrijf de focus gelegd op het reduceren van kosten. Doordat men ging bezuinigen bleef er meer rendement over. In 2015 ging het bedrijfsresultaat van Airbus 1,6 procent omhoog naar 4,1 miljard euro. Dit werd woensdag 24 februari 2016 bekend gemaakt door Airbus.

De totale omzet van 2015 kwam uit op 64,5 miljard euro. Dit is een omzetgroei van 6 procent. Vooral de vraag naar energiezuinige vliegtuigen nam toe in 2015. Daar wist het bedrijf effectief op in te spelen en dat was te zien in de resultaten van Airbus over vorig jaar.

A380 superjumbo
Topman Tom Enders benoemde dat Airbus voor het eerst geen verlies leed met de productie van de superjumbo A380. Voor 2015 had Airbus veel tegenslag met de verkoop van de A280 superjumbo’s. Deze jumbopassagiersvliegtuigen kosten 428 miljoen dollar per stuk. Dat is niet voor elke vliegmaatschappij een aantrekkelijk prijskaartje.

Recordverkoop van vliegtuigen
In januari 2016 had Airbus al bekend gemaakt dat er in 2015 een recordaantal vliegtoestellen was verkocht. In totaal werden er in dat jaar 635 vliegtuigen geleverd aan klanten. Door dit verkooprecord werd het oude verkooprecord van 2014 verbroken. Dit is dus het tweede jaar op rij dat Airbus meer vliegtuigen verkoopt.

Reactie van Technisch Werken
In de gehele voertuigenindustrie gaat het in Europa beter. Bedrijfswagens worden in toenemende mate verkocht en ook de autoverkoop neemt toe. Dit zijn allemaal tekenen dat de economie in Europa aan het herstellen is. Ook in 2016 lijkt de economie op de goede weg te zijn. De binnenlandse bestedingen nemen toe en het consumentenvertrouwen hersteld zich. Uiteindelijk hebben deze ontwikkelingen een effect op de werkgelegenheid. Als er meer verkocht wordt trekt de werkgelegenheid aan.