Europese verkiezingen van 2014 draaien om werkgelegenheid

Volgens premier Mark Rutte van de VVD is het belangrijk voor Europa dat de werkgelegenheid toeneemt. Dit belang is volgens hem zo groot dat de Europese verkiezingen van 2014 in grote mate draaien om het scheppen van meer bannen. Hiervoor is volgens de premier meer economische groei nodig. Daarom moet er meer handel worden gedreven tussen landen. Een toename van de handel zorgt er voor dat er meer verkocht en geproduceerd wordt. Hiervoor kunnen bedrijven meer productie draaien en ontstaan er meer banen.

Europa moet volgens de premier gericht zijn op zaken waar mensen echt wat aan hebben. Europa moet nuttig zijn voor Nederland. Volgens de premier is Europa geen doel dat op zichzelf staat. Het is volgens hem veel meer een middel om meer welvaart te krijgen. Door een toename van de welvaart wordt er meer geld besteed en groeit de koopkracht. Dit zorgt voor meer banen.

Reactie van Technisch Werken
De werkgelegenheid moet een belangrijk speerpunt blijven voor de Nederlandse regering en de Europese samenwerkingsverbanden. Desondanks blijkt dat deze verschillende instanties weinig concrete oplossingen hebben geboden om de werkgelegenheid in Nederland te verbeteren. Premier Rutte noemt de werkgelegenheid een cruciaal punt voor de Europese verkiezingen. Hij weet dat daarvoor een toename van de handel nodig is. Er wordt meer handel gedreven als mensen meer geld te besteden hebben.

In Nederland ontstaat een kleine opleving in het consumentenvertrouwen. Dit wordt echter niet door het kabinetsbeleid ondersteund met investeringen. In tegendeel het kabinet gaat door met strenge bezuinigingen. Als de Nederlandse regering van haar bevolking verlangt dat ze meer gaan besteden zal de Nederlandse regering daarin zelf een belangrijke voorbeeldrol moeten aannemen.

Dit is ook het geval met Europa. In Europa zijn een aantal landen die geld brengen. De meeste landen willen echter geld halen uit Europa en zien Europa als een mooi samenwerkingsverband waar je geld vandaan kunt trekken om de problemen van je eigen land mee op te lossen. Nederland is een land dat altijd veel geld naar Europa brengt. Bescheiden Nederlanders zijn over het algemeen niet zo hebberig en gretig om voor dat geld veel terug te verlangen. Dat is een goede eigenschap van ons land. Er zijn echter helaas voldoende landen in met name het zuiden van Europa die het Europese geld graag willen opmaken.

De belangrijkste stap die Europa moet maken is het uitoefenen van controle op de besteding van het Europese geld. Komt dat geld echt ten goede van de werkgelegenheid? Landen die dit geld bewust of onbewust verspillen moeten kunnen rekenen op sancties. Als dat de koers is die Europa wil gaan varen dan zit Nederland goed de komende tijd. Zolang Europa haar ‘tanden’ niet wil laten zien aan landen met een twijfelachtig economisch beleid zal Europa een zwak samenwerkingsverband blijven.