In week 33 van 2014 zijn de Europese Commissie, Oekraïne en Rusland met elkaar overeen gekomen dat ze met elkaar het gesprek aangaan over de distributie van gas tussen deze landen. Dit nieuws werd donderdag 14 augustus 2014 naar buiten gebracht door de Europese Unie. Er wordt tussen de presidenten van Oekraïne en Rusland gesproken en daarnaast zal ook de Europese Commissie aan het gesprek deelnemen. Tijdens het gesprek wordt onder andere besproken hoe de gasvoorziening gewaarborgd jan worden. Daarnaast zal men in het gesprek ook het associatieverdrag dat gesloten is tussen Oekraïne en de Europese Unie toelichten. Dit verdrag is gesloten in 2014 en zorgt voor nauwere banden tussen Oekraïne en de Europese Unie.
José Manuel Barroso
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van het overleg tussen de partijen. Hij heeft woensdag 13 augustus telefonische met de Oekraïnse president Petro Porosjenko gesproken. Donderdag 14 augustus belde hij met Vladimir Poetin van Rusland. Tijdens het telefoongesprek kwamen verschillende onderwerpen aan de orde. Het belangrijkste onderwerp is de manier waarop de spanningen tussen Oekraïne, Rusland en de Europese Unie vermindert kunnen worden.
Spanningen tussen Rusland en Oekraïne
De Europese Unie is het niet eens met de Russische politiek met betrekking tot Oekraïne. Nadat Rusland de Krim heeft bezet ten kosten van Oekraïne, lijkt Rusland meer delen van Oekraïne te willen bezetten. In het oosten van Oekraïne lopen de spanningen hoog op. Oekraïne verwijt Rusland dat er te weinig wordt gedaan aan het bestrijden van de separatisten daarnaast verdenken Oekraïne en de Westerse wereld Rusland er van dat ze de separatisten steunt met wapens en andere materialen.
Sancties
De spanningen zorgen er voor dat er tussen de landen druk wordt uitgeoefend. Dit gebeurd doormiddel van sancties. Het Westen wil Rusland onder druk zetten door bepaalde ‘vrienden’ van Poetin niet meer toe te laten in Europese landen. Daarnaast boycotten Rusland en het Westen wederzijds elkaars producten. De 28 Europese lidstaten die de sancties tegen Rusland steunen krijgen van Rusland ook te maken met sancties. Zo mogen bepaalde producten uit deze landen niet meer aan Rusland worden geleverd. Dit heeft echter ook gevolgen voor de markt in Rusland waar bepaalde producten niet meer verkrijgbaar zijn of moeilijk verkrijgbaar zijn.
Duitsland en andere Europese landen zijn echter wel afhankelijk van het gas dat vanuit Rusland wordt getransporteerd. Dit gastransport vindt plaatst door Oekraïne. Rusland heeft al een aantal keer gedreigd de gaskraan dicht te draaien naar Oekraïne en Europa. Door het geplande overleg tussen de betrokken partijen probeert men een probate oplossing te vinden voor dit conflict.
Reactie van Technisch Werken
Wereldwijd zijn veel landen politiek sterk met elkaar in strijd verwikkeld. In het Midden-Oosten voeren verschillende groepen in strijd met elkaar. Daar zijn de grote olievoorraden in de wereld. Rusland heeft veel gasvoorraden waardoor dat land ook een belangrijke machtspositie heeft. Deze machtspositie zorgt er voor dat Rusland andere landen hard kan raken door de ‘gaskraan’ dicht te draaien. Europa probeert nu tot een oplossing te komen door een gesprek aan te gaan met Rusland en Oekraïne. Dat is de eerste stap in de goede richting. De vraag blijft natuurlijk in hoeverre spreken nog zin heeft nu de spanningen zover zijn opgelopen.