Europese opslag onderdelen JSF’s vanaf 2020 in Woensdrecht

De opslag van de reservedelen van alle Europese Joint Strike Fighters (F-35’s) wordt vanaf 2020 geregeld in de Nederlandse plaats Woensdrecht. Deze plaats vormt de Europese centrale opslagplaats voor de reserveonderdelen van de Joint Strike Fighters. Het huidige Logistiek Centrum in Woensdrecht dient hiervoor echter wel te worden uitgebouwd. In Europa zullen naar schatting ruim vierhonderd gevechtsvliegtuigen van het type Joint Strike Fighter in gebruik genomen worden. De opslag van reserveonderdelen voor al deze vliegtuigen is geen eenvoudige klus. Niet alleen moet het huidige logistieke centrum worden uitgebouwd er moet ook flink wat extra personeel worden ingezet en er moeten investeringen worden gedaan op het gebied van beveiliging.

Minister Jeanine Hennis van Defensie werd tijdens een bezoek aan het Pentagon op de hoogte gebracht van het besluit van Amerika. Volgens minister Hennis zien we nu na jaren van politieke discussie dat de beslissing om de F-35 als opvolger voor de F-16 te kiezen ook economisch de verwachtingen meer dan waarmaakt. Ook minister Henk Kamp van Economische Zaken is blij met de komst van het Europese distributiecentrum in Nederland. Deze beslissing is volgens het goed voor de werkgelegenheid in Nederland.

Daarnaast zal er door het onderbrengen van de onderdelen in Nederland honderden miljoenen aan extra omzet binnenkomen voor de Nederlandse logistiek en distributiesector. Momenteel is het onduidelijk hoeveel extra werkgelegenheid de opslagplaats zal gaan opleveren. Vanaf 2019 zullen ook in Woensdrecht de motoren van de Nederlandse en Italiaanse F-35’s worden onderhouden. Hiermee kan Nederland een piepklein beetje geld terugverdienen van de 4,5 miljard euro die Nederland heeft geïnvesteerd voor de aankoop van 37 F-35’s. De opmerking van minister Hennis dat de keuze voor de Joint Strike Fighter ook economisch haar verwachtingen “meer dan waarmaakt” is daardoor behoorlijk overdreven.