Europese Commissie wil 35 miljoen energieverslindende gebouwen verduurzamen vanaf 2020

De Europese Commissie heeft op woensdag 14 oktober 2020 een voorstel gedaan voor een zogenaamde renovatiegolf van energieverslindende gebouwen. De renovaties zouden moeten worden uitgevoerd bij ongeveer 35 miljoen woningen de komende tijd. Dit zou een eerste grote stap moeten vormend in de Green Deal die dit jaar werd gesloten. De Green Deal omvat een aantal afspraken waarmee de Europese Commissie Europa wil verduurzamen. In Europa zijn verschillende grote energieverslindende gebouwen aanwezig. Deze gebouwen verliezen veel warmte en energie en dat is nu precies wat men niet wil.

Het versneld energiezuinig maken van gebouwen is niet alleen goed voor de verduurzaming maar ook voor de bouwsector. Die sector kan door de maatregelen rekenen op extra werkgelegenheid. Vermoedelijk ontstaan er de komende tien jaar in Europa ongeveer 160.000 extra banen in de bouwsector. De lidstaten die willen investeren in de verduurzaming van de gebouwen kunnen gebruikmaken van het Europees herstelfonds. De Europese Commissie heeft een plan opgesteld waarmee het tempo van de renovatie in Europa ruim verdubbeld zou moeten worden.

In een periode van tien jaar zouden ongeveer 35 miljoen woningen energiezuinig kunnen worden gemaakt. Volgens de Europese Commissie kan op dit gebied een belangrijke stap worden gezet. Uit onderzoek komt naar voren dat gebouwen 40 procent van alle energie in de Europese Unie gebruiken en dat deze gebouwen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor 36 procent van de totale uitstoot van broeikasgassen. Volgens schattingen is ongeveer 75 procent van de gebouwen binnen de EU nog niet energiezuinig. Er is dus volop ruimte voor verbetering.