Europese beurzen gedaald op maandag 5 augustus 2019

De AEX-index in Amsterdam en andere beurzen in Europa zijn maandag 5 augustus 2019 opnieuw gedaald. De daling op de beurzen volgde op een turbulente vrijdag waarin behoorlijke verliezen werden genoteerd. Wereldwijd zijn beleggers onrustig geworden vanwege de ontwikkelingen in het handelsconflict tussen China en Amerika. Dit handelsconflict leek in eerste instantie afgekoeld maar inmiddels is duidelijk dat Amerika onder Donald Trump de druk op China verder op gaat voeren.

De AEX-index startte de handelsdag met een verlies van 1,2 procent. Ook de Duitse DAX-index en Britse FTSE 100 verloren. De DAX-index verloor 0,8 procent en Britse FTSE 100 verloor 1 procent. Donald Trump had vorige week bekend gemaakt dat er nieuwe importheffingen door Amerika zullen worden doorgevoerd op Chinese producten. Het gaat om extra importtarieven van 10 procent op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. Dit bedrag is omgerekend 270 miljard euro. Deze beslissing kwam voor veel mensen onverwacht omdat China en de Verenigde Staten juist weer met elkaar in overleg waren getreden over een nieuw handelsakkoord.

De nieuwe heffingen zorgen er voor dat alle producten die vanuit China op de Amerikaanse markt worden gebracht belast zullen worden. Zowel de Amerikaanse economie als de Chinese economie zullen last krijgen van de importheffingen. Het is volgens beleggers goed mogelijk dat het handelsconflict er voor zorgt dat de spanningen verder oplopen. Daardoor kan de wereldeconomie nog harder geraakt worden. Veel landen in de wereld hebben al te maken met een stabilisering van de economische groei. Ook de Amerikaanse economie groeit minder hard dan het land had gehoopt. China merkt de problemen ook evenals de Europese Unie. Uiteindelijk hopen alle landen in de wereld dat de economische spanningen worden afgekoeld en de samenwerking wordt bevordert. Dan kan de economie weer groeien.