Europees hyperlooptestcentrum gaat hogesnelheidstestbaan in Groningen bouwen in 2020

Het European Hyperloop Center (EHC) gaat in 2020 starten met de bouw van een testbaan voor hyperloops in de provincie Groningen. Dit bericht werd vrijdag 20 december 2019 bekend gemaakt door Hardt Hyperloop. In het centrum zullen testen worden uitgevoerd met de hyperloop. Het is de bedoeling dat men een goed beeld krijgt van dit supersnelle vervoersmiddel. De hyperloop zou mogelijk een vervanger kunnen zijn voor korte vluchten die momenteel nog met vervuilende vliegtuigen worden uitgevoerd.

De overheid en de luchtvaartsector zijn de afgelopen tijd regelmatig met elkaar in overleg geweest over het terugdringen van de CO2 uitstoot in de luchtvaartbranche. Omdat het lastig is om de emissie van CO2 in de luchtvaartsector terug te dringen moet er soms naar andere mogelijkheden worden gezocht. De hyperloop is een duurzame mogelijkheid waarbij men zich toch snel kan verplaatsen zonder dat het milieu zwaar belast gaat worden. De hyperloop is echter een concept dat technisch nog veelvuldig getest zal moeten worden voordat dit voertuig in de praktijk in gebruik kan worden genomen.

Een hyperloop is een capsule die door een systeem van buizen wordt getransporteerd doormiddel van een elektromagnetisch aandrijfsysteem. Omdat er in een hyperloop sprake is van nauwelijks weerstand kan de capsule zeer snel worden verplaatst. Dit gebeurd volgens Hardt Hyperloop CO2-neutraal en dat maakt deze manier van transporteren duurzaam. Volgens Hardt Hyperloop zou men met een hyperloopcapsule in ongeveer vijftien minuten verplaatst kunnen worden tussen Amsterdam en Eindhoven. Daarnaast zou men met een hyperloop binnen vijftig minuten in Frankfurt kunnen zijn. Dit is natuurlijk in de ideale situatie. Voor het zover is zal men de hyperloop nog veelvuldig moeten testen. Dat zou men onder andere kunnen doen in het nieuwe testcentrum dat wordt gebouwd in Groningen. Het EHC zal begin 2020 worden gebouwd maar de bouw zal waarschijnlijk pas in 2022 afgerond zijn.