Europeanen konden nutsvoorzieningen beter betalen in 2018

Het overgrote deel van de huishoudens in Europa heeft geen problemen met het betalen van de nutsvoorzieningen. Het aantal Europeanen dat nog wel problemen heeft met het betalen van de nutsvoorzieningen neemt bovendien af. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat maandag 20 januari 2020 geschreven. Nutsvoorzieningen zijn algemene voorzieningen die zogenaamde nutbedrijven worden aangeboden. Hierbij kun je denken aan de levering van aardgas, water en elektriciteit. Volgens Eurostat kon zeven procent van de Europese huishoudens in 2018 de rekeningen voor de nutsvoorzieningen niet betalen.

Dat percentage was in 2013 nog 10 procent. Er zijn wel verschillen tussen de landen Europa op dit gebied. Zo hebben met name huishoudens in Griekenland moeite met het betalen van de nutsvoorzieningrekeningen. Zo kon in 2018 in totaal 35,6 procent van de Grieken de nutsvoorzieningen niet betalen. Ook in Bulgarije hebben mensen moeite met het betalen van gas- water- en elektriciteitsrekeningen. In dat land zou 30,1 procent van de huishoudens de rekeningen voor nutsvoorzieningen niet betalen. Uit de gegevens van Eurostat komt Nederland bijzonder goed naar voren. In Nederland zou slechts 1,5 procent van de huishoudens de rekeningen voor gas, water en licht in 2018 niet betaald hebben.

Er zal de komende tijd veel veranderen voor nutsbedrijven. Ook deze bedrijven hebben een belangrijke rol in de energietransitie. De komende tijd zullen nutsbedrijven veel moeten investeren in het optimaliseren van hun netwerken. Er zal meer duurzame elektrische stroom worden opgewekt. Veel netwerken zijn hier nog niet op berekenend. Ook in Nederland heeft men hier een uitdaging. Nutsbedrijven hoeven geen forse winsten te maken maar moeten wel uit de kosten komen. Het zal de komende tijd blijken hoeveel de kosten omhoog gaan en welk deel daarvan bij de huishoudens terecht zal komen.