Afgelopen september moest Europese landen die de euro hebben ingevoerd aanzienlijk meer geld betalen voor de import van grondstoffen, materialen en goederen. Vanwege deze oplopende kosten is er een handelstekort van 34,4 miljard euro ontstaan. Dit heeft het Europees statistiekbureau Eurostat berekend. Dit is een aanzienlijk verschil ten opzichte van een jaar geleden. Toen was er namelijk nog sprake van een handelsoverschot van bijna 7 miljard euro. Door de sterke stijging van de energieprijzen liep het handelstekort verder op.
In 2022 werd er door Eurolanden meer handel gedaan met Noorwegen. Dit heeft onder andere te maken met de aardgasmarkt. Deze aardgasmarkt staat onder druk. Vooral nu de levering van aardgas vanuit Rusland beperkt is. Noorwegen kan een oplossing vormen in deze situatie omdat Noorwegen nog een aardgasvoorraad heeft. Door de toenemende vraag vanuit Europa naar gas uit Noorwegen is er meer import van aardgas vanuit Noorwegen. In de eerste negen maanden van 2022 is de import met bijna 162 procent toegenomen.
Er wordt nog steeds aardgas vanuit Rusland geïmporteerd. Alleen is het aardgas uit Rusland wel aanzienlijk in prijs gestegen. Bovendien ligt het importeren van aardgas uit Rusland politiek gevoelig. Dat heeft grotendeels te maken met de oorlog die Rusland is gestart tegen Oekraïne. Inmiddels lijkt deze oorlog voor Rusland minder goed te verlopen. Dat zorgt er voor dat de sancties vanuit Europa extra effect gaan hebben op de politiek van Rusland. Daardoor kunnen eventueel ook andere ontwikkelingen plaatsvinden.