Eurocommissaris Michel Barnier heeft vertrouwen in euro

Eurocommissaris Michel Barnier is verantwoordelijk voor de Interne Markt en Diensten. Hij heeft maandag 16 januari 2012 aangegeven dat de euro zich zal handhaven ondanks de crisis en verschillende afwaarderingen van landen door de kredietbeoordelaars. Deze uitspraak deed hij tijdens een bijeenkomst van bankdirecteuren in Hongkong.

De leden van de eurozone hebben volgens Michel Barnier “enorme stappen” gezet om het vertrouwen op de financiële markten weer te herwinnen. De afgelopen 10 jaar heeft de euro bewezen dat het een betrouwbare wereldvaluta is. De munt zal sterk blijven ondanks de moeilijkheden op de wereldmarkt.

De eurocommisaris geeft aan dat de schuldencrisis vooral een vertrouwenskwestie is. Die conclusie kunnen we inderdaad wel trekken. Mensen hebben weinig vertrouwen in de economie waardoor ze minder gaan investeren.

Daarnaast hebben banken weinig vertrouwen dat geleend geld wordt terugbetaald. Daarom worden minder kredieten verstrekt en worden de kredieten als ze worden verstrekt tegen hoge rentes ter beschikking gesteld.