De Europese Unie en Canada hebben op zondag 30 oktober 2016 het vrijhandelsverdrag CETA ondertekend. Voor de ondertekening is Justin Trudeau, de premier van Canada, zondag 30 oktober 2016 in Brussel verwelkomd door EU-president Donald Tusk en Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker. De premier van Canada kon na een paar dagen vertraging het handelsverdrag CETA ondertekenen. Eerst had men de ondertekening gepland op donderdag 7 oktober 2016 maar dat ging niet door. Dat kwam door de onverwacht felle tegenstand van Wallonië. De Walen bleken op het laatste moment grote bezwaren te hebben tegen CETA waardoor de premier van België het CETA vrijhandelsverdrag niet namens België kon ondertekenen op donderdag.
De EU had een deadline aan de Walen gegeven maar daar trokken de Walen zich nauwelijks wat van aan. Pas toen de EU en Canada een extra bijlage aan het verdrag wilden toevoegen gingen de Walen akkoord. In deze bijlage werden de bezwaren van de Walen verwerkt tot aanvullende regels. De juridische claimcultuur van bedrijven uit Canada zorgde voor angst bij de Walen omdat die bang zijn dat bedrijven de EU overheden kunnen dwingen om geen regels en wetten in te voeren die ongunstig zijn voor bedrijven. Als overheden wel dergelijke wetten invoeren kunnen ze door bedrijven worden aangeklaagd. De bijlage zou deze claimmogelijkheid afzwakken. Er zijn echter ook stemmen in de politiek die beweren dat de bijlagen niet zoveel voorstellen en dat de Walen nauwelijks iets cruciaals aan het verdrag hebben weten toe te voegen.
De top in Brussel was naast het ondertekenen van CETA ook bedoeld om de veertig jaar oude betrekkingen tussen de Europese Unie en Canada te vieren. Naast de feeststemming die men in de Europese politiek wilde uitdragen was er ook veel protest tegen de ondertekening van CETA. Dit protest kwam vooral van burgers die buiten stonden en onder luid kabaal hun ongenoegen over CETA lieten blijken. Dit protest was echter tevergeefs. Het CETA vrijhandelsverdrag werd getekend tussen Canada en de EU.