Essent noemt energierekening 2016 onnodig hoog

De energierekening over 2016 is al bij veel huishoudens binnen gekomen. Deze energierekening valt echter hoger uit dan nodig volgens Essent. De topman van het energiebedrijf Patrick Lammers geeft aan dat er veel extra kosten in rekening worden gebracht waardoor de energierekening duurder uitvalt. De topman van energiebedrijf Essent geeft aan dat 61 procent van de totale kosten op de energierekening bestaat uit netwerkkosten en belastingen doe over energie in rekening worden gebracht. Dit percentage moet volgens Lammers omlaag.

Lammers zijn reactie op de energierekening werd zaterdag 11 februari 2017 in het AD gepubliceerd.  De topman wijst met een beschuldigende vinger naar de netbeheerders. De netbeheerders zijn volgens hem debet aan de hoge energierekening. Liander, Stedin en Enexis zijn netbeheerders die veel winst maken aldus Lammers. Hij geeft aan dat deze netbeheerders het geld dat ze ontvangen ten onrechte in commerciële activiteiten investeren. Verder geeft hij aan dat de netbedrijven onnodig groot en log zijn en zouden moeten afslanken.

Toen de energiebedrijven in Nederland zijn geprivatiseerd hebben ze veel geld kunnen bezuinigen. “Vroeger hadden we 10.000 werknemers, nu 4000.” aldus Lammers. Hij pleit er voor dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet afdwingen dat de netbeheerders hun netwerkkosten zo snel mogelijk moeten gaan verlagen.

Liander heeft namens een woordvoerder laten weten dat ze verbaasd is over de uitlatingen van Lammers. Wat de topman van Essent zegt is volfens Liander onjuist. De kostrn die op de energiekening staan vanuit de netbeheerder zijn hooguit 10 tot 15 procent uit. De leverancierskosten van energiebedrijven zouden 40 procent van de totale kosten op de rekening bedragen. Bovendien dalen de kosten die de netbeheerder in rekening brengt als sinds 2014. Deze daling in de kosten zal zeker duren tot 2021. Dit liet de zegsman van netbeheerder Liander in een verklaring weten.