Ervaren vakkrachten zijn nauwelijks te vinden op arbeidsmarkt in 2024

Er heerst een tekort aan ervaren vakkrachten in 2024. Dat blijkt onder andere uit het grote aantal vacatures dat open staat in de bouw en de techniek. De afgelopen jaren is er steeds meer werk beschikbaar gekomen voor technisch personeel. Niet alleen productiebedrijven hebben het drukker gekregen ook bedrijven in de installatie, het onderhoud en de reparatie van machines en apparaten hebben het druk. Elektromonteurs en installatiemonteurs zijn veelgevraagde vakkrachten in de bouwsector. Door de focus op verduurzaming worden deze vakmensen door installateurs gezocht. Het tekort aan vakkrachten zorgt er echter voor dat projecten worden uitgesteld of zelfs in eerste instantie afgezegd. Dat maakt dat er een bepaalde vertraging plaatsvind in de economie. Het bouwen van woningen loopt vertraging op en ook de verduurzaming gaat langzaam vooruit.

Tekort aan technisch personeel

Het tekort aan vakkrachten kan nauwelijks worden opgelost met de huidige populatie op de arbeidsmarkt. Daarvoor zijn de eisen in de vacatures dikwijls te hoog. Daarom zijn steeds meer werkgevers bereid om de vacature-eisen aan te passen aan de beschikbare werkzoekenden. Het instapniveau wordt lager maar daardoor zijn bedrijven nog niet van hun problemen af. Als ze onervaren krachten aannemen zullen ze deze het vakmanschap moeten bijbrengen. Dat kost tijd en geld. Bovendien zorgt deze situatie er voor dat bedrijven ervaren krachten beschikbaar moeten maken om deze vervolgens de onervaren krachten te laten inwerken. Daardoor gaat capaciteit verloren. Steeds meer bedrijven krijgen te maken met dilemma. Gaan ze onervaren krachten opleiden of kiezen ze er voor om de productie te verlagen en minder te installeren?

Personeelstekort

De komende tijd zal het tekort aan personeel waarschijnlijk blijven aanhouden. Bedrijven zullen dus structurele oplossingen moeten bedenken om hun problemen te bestrijden. Het inlenen van uitzendkrachten is bijvoorbeeld maar een tijdelijke oplossing.