Energiezuinig maken kantoren kost 1 miljard euro extra vanaf 2017

De overheid wil dat kantoren en utiliteitscomplexen energiezuiniger worden. Dat kost echter geld. Minister Stef Blok van Wonen had in november 2016 voorspeld dat de kosten die hiermee gepaard gaan ongeveer 860 miljoen euro zullen bedragen. Inmiddels is de raming vastgesteld op twee miljard euro. Dit bedrag is geschat door marktpartijen die betrokken zijn bij de renovaties van kantoren. Het Financieele Dagblad (FD) maakte het bericht dinsdag 21 februari 2017 bekend. De kosten om alle Nederlandse kantoren energiezuinig te maken liggen dus in werkelijkheid aanzienlijk hoger dan eerder werd beraamd.

Energiezuinige kantoren
Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst had in november 2016 bepaald dat alle Nederlandse kantoren vanaf 2023 energiezuinig moeten zijn. Deze utiliteit moet voorzien zijn een energielabel. Dit energielabel moet maximaal energielabel C zijn maar energielabel B of A is nog beter. Als het kantoorpand niet onder deze energielabels valt mag het complex niet meer in gebruik worden genomen.

Renovatiekosten voor utiliteit
De vastgoedeigenaren zullen de eventuele renovatiekosten voor de kantoorcomplexen moeten betalen. Deze kosten kunnen erg verschillend zijn. Er zijn bijvoorbeeld nog kantoren die moeten worden voorzien van dubbel glas of dakisolatie. Weer andere kantoren hebben energiezuinige verlichting nodig of hebben een energiezuinig verwarmingssysteem nodig. in 2016 werd door het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) berekend dat kantoren die op dit moment een energielabel G hebben ongeveer 57 euro per vierkante meter nodig hebben om te worden omgebouwd naar label C. Gebouwen die momenteel een energielabel D, E of F hebben kunnen met een veel lager bedrag worden omgebouwd tot energielabel C waardige complexen. De prijzen zouden in die segmenten uiteen kunnen lopen van 5 euro tot 37 euro per vierkante meter.

Terugverdienen
Uiteraard worden de kosten van de verbouwingen wel terugverdient. Door gebouwen energiezuinig te maken wordt natuurlijk bespaard op de energielasten. Gemiddeld zullen de kosten tussen de drie tot zesenhalf jaar worden terugverdient aldus de verwachting die Blok in 2016 had uitgesproken. Dit is volgens specialisten echter een veel te positief beeld. Oude kantoorcomplexen die op slechte locaties zouden staan zullen volgens specialisten maar met moeite de kosten voor de verbouwing terug kunnen verdienen. Rinus Vader is strategisch adviseur bij ingenieursbureau Royal Haskoning DHV hij verwacht dat de kosten uit het EIB-rapport met een factor van 2,5 kunnen worden verhoogd.