Energietransitie kost ongeveer 5 miljard vanaf 2017 tot 2030

Nederland is nog voor een groot deel afhankelijk van (Gronings) aardgas als belangrijkste warmtebron. Het Groningse aardgas is echter laagcalorisch aardgas en de installatie die daarop aangesloten zijn kunnen niet zomaar worden omgezet naar het gebruik en verbruik van buitenlands hoogcalorisch aardgas. In Groningen gaat de gaskraan echter steeds verder dicht en dat zorgt er voor dat men langzaam maar zeker de conclusie trekt dat er een energietransitie moet plaatsvinden van aardgas naar een andere verwarmingsbron zoals stadsverwarming, blokverwarming of het gebruik van aardwarmte.

Elektriciteit en energietransitie
Ook op het gebied van elektriciteit moet een energietransitie plaatvinden en zal men afscheid moeten nemen van kolencentrales en gascentrales die verhoudingsgewijs veen CO2 uitstoten. In plaats daarvan moeten windmolenparken en zonnepanelen elektriciteit opwekken uit windkracht en zonlicht. Op dit moment zijn deze voorzieningen onvoldoende aanwezig om in de energiebehoefte van Nederlandse huishoudens en bedrijven te voorzien. De regering heeft daarom een regeringsbeleid geformuleerd met een duidelijke focus op energietransitie en energiebesparing. Dit brengt echter wel kosten met zich mee.

Kosten Nederlandse klimaatbeleid
Het zogenaamde klimaatbeleid van Nederland is gericht op het verduurzamen van de energievoorziening en het reduceren van de CO2 emissie. Zo wil het kabinet dat in 2030 de helft minder CO2 wordt uitgestoten in Nederland. Er vloeien echter kosten voort uit dit regeringsbeleid. Het spreekt voor zich dat he afbouwen van de fossiele energieopwekking en het tevens opbouwen van een duurzame energievoorziening veel investeringen vereist. Er zullen windmolenparken aangelegd moeten worden op zee. Daarnaast zullen ook apparaten zuiniger moeten worden gemaakt en zullen ook woningen en gebouwen energiezuiniger moeten worden.

Dat gaat vaak ook gepaard met woningautomatisering, domotica en gebouwbeheersystemen. Ook productieprocessen in de chemie zullen meer lean moeten worden zodat er bespaard wordt op afval en emissie. Lean management en maatschappelijk verantwoord ondernemen staan al bij veel bedrijven centraal in de bedrijfsvoering echter zullen ook veel gezinnen en huishoudens maatschappelijk verantwoord moeten omgaan met energie en afval. Nederland zal volgens het Planbureau voor de Leefomgeving in 2030 ongeveer tussen de 5 en 6 miljard euro extra uitgeven aan klimaatmaatregelen.