Energierekening winter 2019-2020 valt lager uit vanwege hoge wintertemperatuur

De energierekening van veel huishoudens zal de komende tijd lager uitvallen dan men eerder had verwacht. Dit is vooral het gevolg van een lager gasverbruik. Door de relatief zachte wintermaanden hebben veel mensen nauwelijks stookkosten gemaakt. Door de zachte winter kunnen veel mensen enkele tientallen euro’s per maand besparen. Dit hebben energieleveranciers tegen de nieuwswebsite NU.nl benoemd.

Energieleverancier Essent heeft aangegeven dat klanten tussen 1 december en 2 februari in totaal gemiddeld 84 kubieke meter minder aardgas hebben verbruikt ten opzichte van het gemiddelde aardgasverbruik van de afgelopen dertig jaar. Dat is een daling van 6,5 procent. Op de jaarrekening zou dit een besparing kunnen opleveren van gemiddeld 67 euro per huishouden. Toch waarschuwt de woordvoerder van de energieleverancier dat men er niet zondermeer vanuit kan gaan dat dit geld op de rekening komt. “Het hangt natuurlijk af van wat je gedurende het hele jaar verbruikt en wat je betaalt met je maandbedrag” aldus de energieleverancier.

Vattenfall gaat ook uit van een besparing op de energierekening van haar klanten. Het voormalige Nuon gaat uit van een besparing van 53 kubieke meter gas door de zachte winter. Voor deze berekening maakt Vattenfall gebruik van een rekenmethode aan de hand van de gemiddelde temperatuur. Vattenfall gaat uit van een energiebesparing van 42 euro op de energierekening op.