Energieprijzen omlaag in 2023?

Na de enorme prijsstijgingen van aardgas en elektriciteit in het afgelopen jaar is er in 2023 zeker behoefte aan een normalisering van de energiemarkt. Consumenten maar ook bedrijven kijken uit naar een daling van de energieprijzen. Deze prijsdaling lijkt echter op zich te laten wachten. Inmiddels kunnen we spreken van een zachte winter. De kou blijft vooralsnog uit en dat is te merken in de vraag naar aardgas. Daar komt bij dat aardgas tegenwoordig niet meer hoofdzakelijk uit Rusland wordt gehaald maar ook via andere kanalen binnen komt. Daarbij kun je denken aan het transport van aardgas doormiddel van schepen.

Deze transportschepen vervoeren vloeibaar gemaakt aardgas dat ook wel LNG wordt genoemd. LNG kan na transport weer in gasvorm worden gebracht waardoor het in omvang toeneemt. De toevoer van vloeibaar aardgas doormiddel van schepen is slechts één positieve factor op de gasmarkt. De onverwacht beperkte vraag naar aardgas is een tweede factor. Een derde factor is de structurele verduurzaming van woningen en het aardgas vrij maken van woningen en andere gebouwen. Daardoor daalt de vraag naar aardgas ook op lange termijn.

De brandstofprijzen aan de benzinepomp zijn overigens ook niet heel hoog in vergelijking tot afgelopen jaar. Dat komt omdat er minder vraag is naar olie door de coronapandemie in China. De Chinese economie heeft te maken met een enorme teruggang door een corona-uitbraak die het land langdurig in de houdgreep heeft. Als de Chinese economie aan gaat trekken kan de vraag naar olie wereldwijd wel toenemen maar dan moeten de coronaproblemen in China eerst wel voorbij zijn en daar lijkt het nu nog niet op.