Energieprijzen in Nederland zijn hoog

Het Financiële Dagblad melde maandag 28 oktober 2013 dat Nederlandse ondernemers meer geld moeten betalen dan ondernemers in de landen rondom Nederland. Volgens het Financiële Dagblad zijn Nederlandse bedrijven ongeveer dertig procent duurder uit dan bedrijven in buurland Duitsland. Deze conclusie trok het Financiële Dagblad nadat ze een overzicht van de elektriciteitsbeurs APX had bestudeerd. In dit overzicht zijn de prijzen weergegeven  die stroomproducten gemiddeld met elkaar overeenkomen in verschillende landen.

Nederland is duur
Wanneer de buurlanden van Nederland met elkaar worden vergeleken op het gebied van energieprijzen dan valt op Nederland het duurste is. De landen die hierbij met elkaar vergeleken worden zijn Nederland, Duitsland, Frankrijk en België. Duitsland is in deze energievergelijking het goedkoopste. Hierdoor kunnen Duitse bedrijven goedkoper aan energie komen. Dit is een belangrijk concurrentievoordeel ten opzichte van andere Europese landen. Vooral bedrijven die veel energie verbruiken hebben concurrentievoordeel in Duitsland.

Reactie Technisch Werken
Het is niet bijzonder dat Duitsland het goedkoopste energie aan haar bedrijven biedt. Duitsland heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in duurzame energie. Door gebruik te maken van de zon en vooral de wind kan Duitsland goedkoop aan energie komen. Dit is naast goedkoop ook nog eens goed voor het milieu. Nederland is het duurste op het gebied van energie en dat is voor een land dat haar concurrentiepositie wil verbeteren niet bepaald gunstig. Nederland loopt achter ten opzichte van Duitsland. Op dit moment worden er plannen ontwikkelt die het mogelijk maken om goedkope energie uit Duitsland te transporteren naar Nederland. Dit zou een goede oplossing zijn voor de Nederlandse bedrijven. Alleen de kolencentrales krijgen hierdoor problemen. Zij kunnen moeilijk tegen de goedkope energieprijzen leveren.