Energielabel A zorgt voor snelle verkoop woning

De woningverkoop in Nederland zit in de lift. Toch worden niet alle woningtypen even snel verkocht. Een ander belangrijk aspect is het energielabel. Woningen met energielabel A of B staan gemiddeld genomen korter te koop dan woningen met een minder zuinig energielabel. Gemiddeld zouden woningen met een energielabel A of B een maand minder te koop dan woningen met een energielabel C of hoger. Ook leveren energiezuinige woningen gemiddeld 6000 euro meer op wanneer ze worden verkocht. Dit komt naar voren uit een onderzoek dat is gedaan door de Tilburg University.

Onderzoek naar verband tussen energielabel en woningverkoop
De Tilburg University heeft haar resultaten gebaseerd op de transactiecijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Ook werd er gebruik gemaakt van informatie over energielabels van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal werden door de onderzoekers 62.000 woningen bestudeerd. Deze woningen werden in de eerste zes maanden van 2017 verkocht. Ongeveer 32 procent van deze woningen was voorzien van een energielabel A of energielabel B. Daarnaast had ongeveer 15 procent van de woningen die verkocht werden in die periode een energielabel F of zelfs een G-label.

Ombouwen woning naar gunstig energielabel
De meeste nieuwbouwwoningen worden met een goed energielabel gebouwd. De bestaande woningvoorraad in Nederland wordt echter nog nauwelijks verduurzaamd. Dat beweert Dirk Brounen. Hij is Professor of Real Estate en hoofd van het onderzoek. Volgens hem zijn het vooral de kosten die er voor zorgen dat er weinig wordt verduurzaamd in Nederlandse woningen. Mensen kijken naar de kosten en de baten van het verduurzamen. Het is voor veel woningbezitters moeilijk om een inschatting te maken van de besparingen op de lange termijn als ze nu investeren in de verduurzaming van de woning. Daarnaast vertrouwen veel mensen er niet op dat de investeringen in de verduurzaming zich zullen terugverdienen. Dit zorgt er voor dat veel mensen aarzelen om een woning met een energielabel D of E om te bouwen tot een energielabel A of B woning.

Woonlasten verlagen
Het energiezuinig wonen is tegenwoordig een belangrijk item. Dit heeft echter niet alleen te maken met de wereldwijde bewustwording die mensen hebben op het gebied van milieu. Energielabels worden een belangrijke informatiebron voor potentiële kopers. Ze hopen namelijk op hun woonlasten te kunnen besparen. Marlon Mintjes van MilieuCentraal geeft ook aan dat een energielabel een belangrijke indicatie geeft van de energiezuinigheid van een woning. Een gunstig energielabel zorgt er voor dat mensen kunnen besparen op hun vaste lasten. De huizenprijzen gaan omhoog door de stijgende vraag naar woningen. dat zorgt er voor dat mensen meer moeten betalen voor de aanschaf van hun woning. Dit heeft tot gevolg dat de hypotheek ook hoger wordt en dat de woonlasten omhoog gaan hoewel de hypotheekrente nog laag is. Mensen proberen echter te bezuinigen op hun vaste lasten door energiezuinige woningen aan te schaffen. Dat stuwt de vraag naar woningen met een energielabel A of een energielabel B.