Energiebedrijf Vattenfall stookt gas in energiecentrale Klingenberg vanaf mei 2017

Energiebedrijf Vattenfall is het moederbedrijf van energieleverancier Nuon in Nederland. Het bedrijf staat net als andere grote spelers opde energiemarkt onde druk om te stoppen met het verbranden van steenkool en bruinkool in de kolencentrales. Het bedrijf maakte bekend dat het drie jaar eerder dan gepland wil stoppen met het gebruik van kolen in zijn energiecentrale Klingenberg in Berlijn. Deze kolencentrale levert per jaar elektrische energie voor ongeveer 300.000 huishoudens.

Het bedrijf wil in plaats van kolen aardgas gaan verbranden in de energiecentrale.  Daarvoor gaat het Zweedse bedrijf ongeveer een miljard Zweedse kroon investeren. Dit is omgetekend 104 miljoen euro. De investering is nodig om de installatie in mei volgend jaar al gereed te hebben voor het gebruik van gas als brandstof. Door aardgas te gebruiken als brandstof in plaats van bruinkool wordt door de Berlijnse elektriciteitscentrale jaarlijks 600.000 ton minder CO2-uitstoot in de atmosfeer geblazen.

Ook bij de verbranding van gas komt ook CO2 vrij. De CO2 emissie van gas is echter veel lager dan de CO2 emissie die ontstaat bij de verbranding van kolen. Gas wordt daarom gezien als milieuvriendelijker brandstof. Het verstoken van aardgas in kolencentrales zou volgens verschillende energiebedrijven een belangrijke tussenstap kunnen vormen in de overgang naar duurzame energiebronnen zoals windenergie en zonne-energie.

Deze energiebronnen worden ook wel hernieuwbare energiebronnen genoemd. Aardgas en andere fossiele energiebronnen zoals steenkool en bruinkool vallen niet onder de hernieuwbare energiebronnen omdat deze na het verstoken niet meer herbruikbaar en niet hernieuwbaar zijn. Wind en zonlicht blijven aanwezig in de natuur en zijn daardoor wel herniewbaar.