Het opladen van elektrische auto’s zorgt weer voor een ander straatbeeld met andere ‘problemen’ dan het tanken van diesel- en benzinevoertuigen. Doordat er meer oplaadpunten komen en deze oplaadpunten voor elektrische auto’s ook meer in woonwijken verschijnen komen er nieuwe situaties op de openbare weg. Denk hierbij aan het opladen van elektrische auto’s op een openbare parkeerplek voor een woning. In dat geval kunnen laadkabels worden gebruikt die over een deel van de stoep worden geplaatst. Het opladen van een elektrische auto kan een paar uur in beslag nemen. Daardoor blijven de kabels vrij lang op de stoep liggen. Niet iedereen is hier blij mee. Er zijn mensen die de kabels gevaarlijk vinden omdat mensen er over kunnen struikelen. Vooral mensen die moeilijk kunnen zien of moeilijk ter been zijn kunnen de kabels heel hinderlijk of zelfs gevaarlijk vinden.
Verschillende gemeenten in Nederland zijn in 2020 druk bezig om oplossingen te zoeken voor deze situatie. Sommige gemeenten vinden het aanbrengen van stroomkabels richting een voertuig geen probleem omdat het voertuig wordt opgeladen met duurzame energie. Deze gemeenten willen geen verbod op het aanbrengen van kabels over de stoep omdat daardoor de verduurzaming in de knel zou kunnen komen. Er zijn echter ook gemeenten waar er een verbod heerst op het aanbrengen van deze kabels zoals de gemeente Wijchen en ook Utrecht is er een verbod.
Juridisch gezien is het aanbrengen van een kabel over de stoep om je elektrische auto op te laden niet anders dan wanneer je met een verlengsnoer over je stoep je stofzuiger van stroom gaat voorzien zodat je jouw auto kunt stofzuigen. Dat geeft kennisplatform CROW aan in een reactie. Dit kennisplatform adviseert gemeenten over dit onderwerp. De gemeente is niet verantwoordelijk voor de kabels maar wel de eigenaar van de auto. Deze eigenaar is verantwoordelijk voor de veiligheid van de kabels en de schade die door deze kabels kan ontstaan.