Elektrisch rijden wekt interesse Nederlandse automobilisten

Elektrisch rijden vinden veel Nederlanders interessant. Dat is ook niet verwonderlijk want er zijn bijna wekelijks berichten te vinden in de media over elektrisch rijden. Steeds meer Nederlanders zijn geïnteresseerd over het onderwerp elektrisch rijden. Desondanks gaat de verkoop van elektrische auto’s nog niet hard omhoog. De wens van het kabinet is dat er vanaf 2030 alleen nog maar nieuwe elektrische auto’s worden verkocht in Nederland. Als men kijkt naar de huidige verkoop van elektrische auto’s dan lijkt de uitkomst van deze wens nog ver weg. De Elektrisch Rijden Monitor van de ANWB geeft aan dat in 2017 ongeveer 0,2 procent van het totaal aantal personenauto’s in Nederland elektrisch is. Uit een steekproef van de ANWB blijkt wel dat 38 procent van de ondervraagden interesse heeft in elektrisch rijden. Als het echter aankomt op het aanschaffen van een elektrische auto dan blijkt slechts 1 op de 7 Nederlanders dit de komende jaren van plan te zijn.

Over 12 jaar zouden er volgens het kabinet in Nederland alleen maar elektrische auto’s in Nederland verkocht mogen worden. ANWB-topman Van Bruggen had tegenover het NOS Radio 1 Journaal aangegeven dat veel Nederlanders niet in de gaten hebben dat elektrisch rijden steeds beter wordt. Volgens hem vinden veel consumenten elektrisch rijden nog kostbaar. De elektrische auto’s zijn duur in aanschaf. Verder zijn ze bang dat ze met elektrische auto’s maar weinig kilometers kunnen rijden. Dit blijkt ook uit de enquête. De meeste consumenten zouden wachten met de aanschaf van een elektrische auto totdat er meer elektrische auto’s op de Nederlandse wegen rijden. De komende jaren zal de ANWB de Monitor Elektrisch Rijden jaarlijks uitvoeren.

Op die manier hoopt de ANWB dat er meer aandacht komt voor elektrisch rijden. Uiteindelijk moeten er meer elektrische auto’s worden verkocht in Nederland. Op die manier kan de energietransitie ook in Nederland in het vervoer en transport goed worden gerealiseerd. Door de energietransitie van brandstofauto’s naar elektrische auto’s gaat ook de CO2 emissie in Nederland omlaag. Dat is goed voor het milieu en zorgt er voor dat Nederland zijn doelstellingen in het klimaatakkoord kan halen. Momenteel lijken deze doelstellingen nog ver weg. Ook de doelstellingen van het kabinet die hieraan gekoppeld zijn lijken ver weg. De kans dat in 2030 alleen nog maar elektrische auto’s in Nederland verkocht worden is niet heel groot.