E.ON heeft miljardenafschrijving in 2016 op kolencentrales

E.ON is een Duits energiebedrijf dat net als branchegenoten worstelt met de omschakeling van grijze energie naar duurzame groene energie. Het bedrijf zal net als veel van haar concurrenten afscheid moeten nemen van kolencentrales die berucht zijn vanwege de vervuilende CO2 emissie. Veel landen in Europa besluiten om kolencentrales te sluiten om daarmee aan de klimaatdoelstellingen te voldoen. Er zijn aardig wat kolencentrales die op de lijst staan om gesloten te worden. Een aantal van deze kolencentrales is niet eens zo oud en zijn dus nog niet terugverdient door de investeerders. Daarom moet er flink worden afgeschreven op deze kolencentrales als deze binnen een paar jaar of zelfs binnen een paar maanden gesloten moeten worden. Ook het Duitse energieconcern E.ON heeft de afgelopen maanden opnieuw fors moeten afschrijven op de waarde van haar gas- en kolencentrales.

E.ON heeft de kolencentrales ondertussen ondergebracht in een ander bedrijf met de naam Uniper. Dit bedrijf heeft sinds de maand september een eigen beursnotering. De afsplitsing was nodig omdat Duitsland steeds meer de focus legt op hernieuwbare energie. Daardoor staan de activiteiten van de traditionele energiecentrales onder druk. Ook de energieprijzen zorgen er voor dat deze activiteiten onder druk staan. Het kost namelijk veel geld om een kolencentrale te bouwen en te onderhouden. In 2015 moest E.ON op dit gebied ook al behoorlijk afschrijven op kolencentrales. Er wordt dit jaar door E.ON nog eens 6,1 miljard euro afgeschreven op dit onderdeel. Daardoor komt de totale afboeking van grijze energieactiviteiten uit op 18 miljard euro vanaf 2014.

E.ON heeft een nettoverlies geleden van 9,3 miljard euro in de eerste negen maanden van 2016. Dit is het grootste verlies dat het bedrijf ooit in een jaar heeft behaald. Ook in de eerste negen maanden van 2015 heeft het bedrijf flink verlies gedraaid. Toen haalde E.ON een verlies van miljard euro.