Duurzame ondernemers willen meestemmen over TTIP en CETA in 2016

Ondernemerscollectief Ondernemers van Nu besraat sinds het einde van 2015. Bij dit ondernemerscollectief zijn in 2016 bijna 800 ondernemers aangesloten. De ondernemers hebben de focus op duurzaam ondernemen.  Ze vinden het belangrijk dat ondernemers ook in de toekomst verstandig omgaan met energie en de voorraad van grondstoffen in de wereld. Ook internationale handelsverdragen kunnen een groot effect hebben op het milieu.  Daarom willen de ondernemers van Ondernemers van Nu ook een stem hebben in het publieke debat over de handelsverdragen TTIP en CETA.

Op donderdag gelanceerde het ondernemerscollectief de campagne ‘Voor verstandige handel’. In deze campagne worden Nederlandse ondernemers geïnformeerd over de internationale handelsverdragen. Naast deze voorlichting heeft het collectief ook aangegeven dat ze in een internationale enquête wil uitzoeken hoe mkb’ers de verdragen ervaren. In Europa lijkt het er op dat de Europese landen akkoord gaan met het CETA handelsverdrag.  Dit is een handelsverdrag tussen de EU en Canada.

Het CETA vrijhandelsakkoord tussen de EU en Canada lijkt op minder weerstand te stuiten dan een ander handelsverdrag waarover onderhandelingen plaatsvinden. Dit is het vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten TTIP. De onderhandelingen over dit verdrag verlopen heel moeizaam. Eerst dacht men dat de onderhandelingen over TTIP in 2016 zouden worden afgerond, maar dat gaat zeker niet lukken. Frankrijk en Duitsland hebben al duidelijk gemaakt dat ze bezwaren hebben bij het TTIP verdrag. Verschillende politieke leiders in de EU twijfelen over het effect van dit verdrag op de mens, het milieu en de economie.