Duurzaam kantoormeubilair overheid ter discussie in rechtszaak 2017

De Rijksoverheid is een grote klant voor veel bedrijven. Ook als het gaat om de aanschaf van nieuwe bureaus, bureaustoelen, tafels en kasten is de overheid voor veel bedrijven een interessante opdrachtgever. De overheid is een betrouwbare zakenpartner en kan daarnaast grote opdrachten plaatsen. Zo heeft de Rijksoverheid een aanbesteding bekend gemaakt voor de productie van honderdduizend nieuwe bureaus en andere soorten kantoormeubilair. Uiteraard moet de overheid het goede voorbeeld geven, ook op het gebied van duurzaamheid.

Strenge mileueisen
Daarom moeten de leveranciers van de kantoormeubelen voldoen aan de strengste milieueisen. Dit houdt onder andere in dat deze leveranciers moeten beschikken over de keurmerken voor duurzaam hout. Deze keurmerken zijn FSC en PEFC. Inmiddels is bekend geworden dat een aantal bedrijven de aanbesteding hebben binnen gehaald. Het zijn onder meer de bedrijven Gispen en Rohde & Grahl. Een aantal van de bedrijven die de aanbesteding hebben verloren zijn het echter niet eens met de toewijzing van de opdracht. Dit maakte het Financiële Dagblad bekend.

Drentea
Drentea uit Emmen behoort tot de verliezende partijen en heeft een kort geding aangespannen die zal dienen in oktober. De directeur van het bedrijf vindt het vreemd dat er geen uitleg wordt verstrekt door Rijkswaterstaat over de gunning van de opdracht aan de bedrijven zonder dat deze bedrijven aan de verplichte certificering voldoen. Drentea heeft drie keer aan Rijkswaterstaat om een verklaring gevraagd maar die is er nooit gekomen.

Het kort geding is aangespannen omdat de bedrijven Gispen en Rohde & Grahl niet over de vereiste keurmerken zouden beschikken terwijl ze toch de aanbesteding hebben gewonnen. Rijkswaterstaat voert de aanbesteding namens de overheid uit en heeft in reactie op de rechtszaak de gunning opgeschort. Pas na de rechtszaak wordt duidelijk wat er met de gunning gebeurd.

Duurzame kantoormeubelen garanderen
Tegenover het FD geeft Rijkswaterstaat geen verklaring. Eerder werd al erkend dat bij het opstellen van de eisen voor de aanbesteding mogelijk een fout is gemaakt door de inkoopdirecteur. De bedrijven die kantoormeubelen leveren aan de overheid moeten harde criteria hanteren voor de inkoop van duurzaam geproduceerd hout en moeten daarvoor wel over de gewenste keurmerken beschikken. Er moeten uitgebreide procedures worden gevolgd om te garanderen dat het kantoormeubilair van de overheid zo milieuvriendelijk mogelijk geproduceerd is.