Duizenden banen bij Amerikaanse oliebedrijven geschrapt in 2015

De enorme olieproductie in 2015 en 2016 heeft grote gevolgen gehad voor de olieprijs. De olieprijs is wereldwijd enorm gezakt. Daardoor is het voor veel bedrijven niet meer interessant om nieuwe boringen naar olie te verrichten. Ook andere investeringen blijven uit. Dit heeft gevolgen voor het personeel dat bij oliebedrijven werkzaam is. In de Verenigde Staten hebben olie- en gasbedrijven inde afgelopen twee jaar flink moeten bezuinigen. Dit had gevolgen voor honderdduizend arbeidsplaatsen.

Lage olieprijs zorgt voor ontslagen
De lage olieprijs zorgt er indirect voor dan mensen worden ontslagen. Volgens het financieel persbureau Bloomberg zijn er tussen 2014 en 2016 wereldwijd meer dan 265.000 banen verdwenen bij bedrijven in de olie- en gassector. Dit maakte het persbureau dinsdag 15 maart 2016 bekend. De gegevens over de ontslagen komen naar voren uit een onderzoek dat door het persbureau Bloomberg zelf in de olie- en gassector is verricht.

Veel oliebedrijven waren genoodzaakt om hard te snijden in de kosten en de investeringen uit te stellen tot de olieprijs weer op een gewenst niveau is beland. Hierdoor zijn veel banen verloren gegaan in deze sector. Ook toeleveranciers voor de petrochemische sector merkten de gevolgen. Verschillende toeleveranciers kwamen in de problemen door de terugloop in de investeringen. Hierbij kan men denken aan constructiebedrijven die producten maken voor de offshore zoals grote kranen, pijpen en instrumentatie. Bij deze constructiebedrijven werden ook personeelsleden zoals lassers en constructiebankwerkers ontslagen. De gevolgen van de lage olieprijs zijn dus veel groter dan alleen de effecten die ze hebben op de grote olieproducenten.

Reactie van Technisch Werken
De lage olieprijs is gunstig voor bedrijven die olie verwerken tot nieuwe producten. Deze bedrijven kunnen hun belangrijkste grondstof tegen zeer lage prijzen inkopen. Er zijn echter ook veel bedrijven gebaad bij een hoge prijs voor olie. Hierbij kan men denken aan de bedrijven die olie uit de aardbodem halen om deze te verkopen. Dit proces van oliewinnen kost zeer veel geld en inspanning. Daarnaast dient men ook aan strenge veiligheidseisen en milieueisen te voldoen. Dat kost veel geld en de nodige politieke strijd. Als men vervolgens nauwelijks de investeringen kan terugverdienen vanwege de lage olieprijs dan wordt het gehele proces niet rendabel. Bedrijven zien er daarom vanaf om nieuwe investeringen te doen met alle gevolgen van dien.