Duitse minister ziet geen toekomst in TTIP-onderhandelingen in 2016

TTIP is een vrijhandelsverdrag dat al geruime tijd ter discussie staat in Europa. Het TTIP verdrag zou de handel tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie moeten bevorderen. Er zijn echter veel organisaties en landen in Europa die sterke twijfels hebben over de uitwerking van dit verdrag. Op zondag 28 augustus 2016 heeft de Duitse vicekanselier Sigmar Gabriel in een interview met de Duitse zender ZDF benoemd dat naar zijn mening de gesprekken tussen de VS en Europa over het vrijhandelsverdrag TTIP geen zin meer hebben.

TTIP onderhandelingen mislukt
De Duitse vicekanselier geeft aan dat er weinig vooruitgang wordt geboekt in de overleggen tussen Europa en de VS over TTIP. Letterlijk zei de vicekanselier: ”Als je het mij vraagt zijn de onderhandelingen met de VS feitelijk mislukt, ook al wil niemand dat echt toegeven”. Er zijn al veertien gespreksrondes geweest in de afgelopen jaren. Volgens de vicekanselier bevat het TTIP handelsverdrag 27 hoofdstukken en is er op dit moment (augustus 2016) nog niet één akkoord bereikt over één hoofdstuk.

CETA
Over CETA, het handelsverdrag waarover de EU met Canada in gesprek is, is de Duitse vicekanselier wel positief. Het CETA verdrag is geheel anders dan het TTIP verdrag. Deze twee verdragen moeten niet met elkaar worden verward. Dit gebeurd echter wel regelmatig in de praktijk tot grote frustratie van de vicekanselier. Het debat over CETA is daardoor onnodig lastig geweest volgens hem.

Milieudefensie
Milieuorganisaties zoals Milieudefensie zijn groot tegenstander van TTIP. Zij zijn van mening dat de uitwerking van het TTIP verdrag zeer slecht zal uitpakken voor het milieu. Daarom is Milieudefensie ook blij met de uitspraken van de Duitse vicekanselier Gabriel. Volgens Milieudefensie zou het geweldig zijn als TTIP niet meer door gaat.

Als het TTIP verdrag niet wordt gesloten kan worden voorkomen dat Amerikaanse bedrijven straks miljardenclaims gaan indienen tegen Nederland wanneer de Nederlandse overheid vervuilende bedrijvigheid van Amerikaanse bedrijven aan banden wil leggen. Milieudefensie hoopt er op dat de onderhandelingen over TTIP definitief mislukken. Een mislukking van de TTIP-onderhandelingen zou er voor moeten zorgen dat de EU de mens en het milieu weer boven de handel gaat stellen.

Reactie van Technisch Werken
Vanaf het begin van de onderhandelingen was er enorm veel weerstand tegen TTIP. De claimcultuur van Amerikaanse bedrijven past niet binnen de Europese denkwijze en wet en regelgeving van de Europese landen. Daarnaast zijn veel Amerikaanse bedrijven veel minder gericht op duurzaamheid dan Europese bedrijven. Dit zorgt er voor dat Europese bedrijven moeten concurreren met vervuilende bedrijven uit Amerika. De Amerikaanse bedrijven hoeven zich volgens hun overheid minder aan milieuwetten te houden.

Dat scheelt veel investeringen en zorgt er voor dat veel Amerikaanse bedrijven goedkoper kunnen produceren dan Europese bedrijven. Kortom oneerlijke concurrentie.  Dat is niet alleen slecht voor het milieu maar ook slecht voor de handel. Alleen Amerika heeft baat bij TTIP. Voor Europa is het TTIP-handelsverdrag nauwelijks van toegevoegde waarde voor de handelsbetrekkingen, eerder het tegendeel.