Door lage spaarrentes en hoge rentes op leningen verdient de ABN AMRO veel geld in 2024

De afgelopen tijd hebben banken veel geld verdient met hun rentebeleid. Banken ontvangen rente als ze geld onderbrengen bij de Europese Centrale Bank. Ook bij het uitlenen van geld aan bedrijven en particulieren kunnen banken veel geld verdienen. Hoe minder rente banken betalen aan spaarders hoe goedkoper ze aan geld kunnen komen. Als ze dit geld vervolgens tegen een hogere rente uitlenen maken banken veel winst. Een bank die hier veel geld aan verdient is de ABN AMRO. Deze bank heeft zijn winst afgelopen kwartaal zien groeien naar 674 miljoen euro. Het verlagen van de uitgaven van de bank heeft er ook voor gezorgd dat de ABN AMRO meer winst over heeft gehouden. Het uitlenen van geld doormiddel van hypotheken heeft ook voor veel inkomsten gezorgd. De hypotheekrente stond fors hoger dan de spaarrente en het verschil strijkt de bank op. Ook bedrijven hebben geld tegen hogere rente geleend. Het verschil dat de bank heeft opgestreken kwam in de eerste drie maanden van 2024 uit op 1,5 miljard euro aldus een artikel op de website NU.nl.

Rentebeleid

Het is niet voor het eerst dat de ABN AMRO veel geld weet te verdienen met haar rentebeleid. Ook vorig jaar gebeurde dit. Veel Nederlanders vinden het verdienbeleid van banken onprettig en soms ook ethisch niet uit te leggen. Spaarders zouden ook moeten profiteren van de hogere rentes. Ondertussen blijven veel spaarders wel trouw aan de banken ondanks de lage rentes. Toch lijkt daar langzaam maar zeker verandering in te komen. De belachelijk lage rentes van banken, waaronder de ABN AMRO, zorgen er voor dat steeds meer mensen nadenken over beleggen.

Beurskoersen

De beurzen zien meer activiteiten ontstaan en dat is goed voor de koersen. De kans dat de komende tijd de spaarrentes omhoog gaan is heel klein. Vooral nu de ECB naar verwachting in juni de rente mogelijk gaat verlagen. Dikwijls verlagen banken, uiteraard met zoveel mogelijk vertraging, de rentes daarna ook. Tenzij de consumenten en bedrijven kritischer worden over waar ze hun geld lenen. Meer concurrentie en meer concurrerende rentetarieven zouden de geldmarkt wel interessanter maken en bovendien de marktwerking stimuleren.