Donald Trump en Xi Jinping hadden goed gesprek over handelsbetrekkingen eind december 2018

De Amerikaanse president Donald Trump heeft naar eigen zeggen “een lang en goed telefoongesprek” gehad met de Chinese president Xi Jinping. Het gesprek ging met name over de handelsoorlog. Afgelopen zaterdag 29 december 2018 heeft de Amerikaanse president in een bericht op Twitter bekend gemaakt dat hij tevreden is over het gesprek. Volgens hem verlopen de onderhandelingen met China goed. Hij verwacht dat er een overeenkomst wordt bereikt en die zou volgens hem verschillende onderwerpen beslaan.

Aan het einde van 2018 zijn de berichten over de handelsbetrekkingen tussen China en Amerika steeds positiever geworden. In de zomer van 2018 was van deze positieve houding nauwelijks sprake. Toen waren de landen verwikkeld in een handelsoorlog. Deze gespannen handelsbetrekkingen hebben er voor gezorgd dat verschillende markten onder druk zijn komen te staan. Inmiddels hebben Amerika en China beide in de gaten dat de handelsoorlog geen oplossing is maar juist een probleem. Beide economische grootmachten zijn inmiddels bereid om dit probleem concreet aan te pakken. De Amerikanen hebben de afgelopen tijd invoerrechten ingesteld ter waarde van 219 miljard euro aan Chinese producten.

Ook China heeft hierop een reactie ingevoerd. China heeft tot nu toe invoerrechten ingesteld voor bijna 97 miljard euro aan Amerikaanse goederen. Inmiddels worden er gesprekken gevoerd hoe deze landen nader tot elkaar kunnen komen. Begin december hadden de landen tijdens de G20-top in Argentinië een pauze van negentig dagen ingelast waarin geen nieuwe invoerheffingen geïntroduceerd worden. De landen hopen in deze periode tot een handelsakkoord te komen waardoor de landen weer zaken met elkaar kunnen doen.