DNB: overheid moet mogelijkheden tot verduurzaming woning breder bekend maken in 2024

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) zijn er voldoende mogelijkheden om woningen op een aantrekkelijke wijze te verduurzamen. Dit is naar voren gekomen uit een nieuw onder zoek. Echter maakt DNB ook duidelijk dat de overheid meer actie zal moeten ondernemen. Een groot deel van de aantrekkelijke mogelijkheden tot verduurzaming is namelijk nog niet breed bekend. Daar zou verandering in moeten komen. Als er geen verandering plaatsvind zou er in de toekomst misschien een verduurzamingsplicht moeten worden ingevoerd.

Voldoende geld

Volgens DNB heeft 95 procent van de huiseigenaren het afgelopen jaar voldoende financiële mogelijkheden om hun woning geschikt te maken voor energielabel B. Ook de aanschaf van een warmtepomp zou voor veel huishoudens financieel mogelijk moeten zijn. In 2020 zou ongeveer 86 procent van de huishoudens voldoende financiële middelen hebben voor deze investering. Ongeveer 66 procent van de huishoudens zou de investeringen in 2024 bovendien kunnen doen met spaargeld.

Meer kennis nodig over verduurzaming

Daarnaast zou 29 procent van de overige huishoudens voldoende mogelijkheden hebben om geld te lenen binnen de normen. Ongeveer drie procent van de woningeigenaren zou bovendien aanspraak kunnen maken op een lening vanuit het Warmtefonds. Volgens DNB zijn de leningen maar ook de subsidies en terugverdientijd onvoldoende bekend bij woningeigenaren. Door het gebrek aan deze kennis loopt Nederland achter om haar ambitie om in 2030 in totaal 2,5 miljoen woningen te verduurzamen te realiseren. Daarom zijn maatregelen nodig volgens DNB.