DNB: meeste bedrijven kunnen energiecrisis aan in 2022

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) kunnen de meeste bedrijven in Nederland een energiecrisis aan. Ook wanneer energie lange tijd een hoge prijs heeft kunnen bedrijven de energierekeningen nog wel betalen. Deze conclusie is tot stand gekomen na berekeningen die in opdracht van DNB zijn uitgevoerd. Op maandag 18 juli 2022 heeft het FD de resultanten van de berekeningen bekend gemaakt. Op dit moment wordt de DNB niet aangeraden om met subsidies te komen voor bedrijven. Dergelijke uitgebreide subsidies zijn namelijk niet nodig.

Al geruime tijd zijn de prijzen voor elektrische stroom en aardgas heel hoog. Op korte termijn lijken de prijzen op dit gebied niet te veranderen. Om die reden werd gekeken of bedrijven hierdoor in de problemen zouden komen of niet. Naar de conclusie van DNB hoeven er nog geen speciale maatregelen op financieel gebied te worden genomen richting bedrijven. Ook wanneer de prijzen nog hoger zullen uitvallen kunnen bedrijven de kosten wel betalen. De vraag is natuurlijk of alle bedrijven deze kosten zonder problemen kunnen opvangen of dat er toch nog op andere gebieden bezuinigingen moeten worden doorgevoerd.

Daarnaast zullen veel bedrijven zich genoodzaakt voelen om de hogere energieprijzen door te berekenen aan hun afnemers en consumenten. De kans bestaat dus dat de prijzen voor consumenten nog verder omhoog schieten. De inflatie wordt dus door deze ontwikkelingen niet gestopt maar juist eerder in de hand gewerkt.