DNB benoemt prognose over werkgelegenheid en economie over 2016-2018

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een aantal prognoses gegeven over de Nederlandse economie. Volgens DNB zal de Nederlandse economie in 2016 groeien met 1,5 procent. In december van 2015 had de DNB nog een voorspelling gegeven met een groeicijfer van 1,7 procent. De DNB verwacht dat de groei van de Nederlandse economie iets gaat terugvallen. Volgend jaar zal de economie weer aantrekken met 1,9 procent. Over 2018 heeft DNB zelfs een groeicijfer weergegeven van 2 procent.

In 2015 kwam de werkloosheid in Nederland nog uit op 6,9 procent van de beroepsbevolking. In 2018 zal dit waarschijnlijk gedaald zijn naar 5,7 procent van de beroepsbevolking. Dit jaar (2016) zal de kerninflatie volgends DNB uitkomen op ongeveer 1 procent. In 2017 zal dit percentage stijgen naar 1,4 procent. In 2018 zal de kerninflatie volgens DNB uitkomen op 1,8 procent.

Volgens DNB zullen de bedrijfsinvesteringen gaan groeien de komende tijd. Dit gebeurd volgens DNB gemiddeld met ruim 4 procent per jaar. Daarnaast zullen er ook meer woningen worden gebouwd in Nederland. De investeringen in woningen zullen volgens de bank daarom ook toenemen. In dit segment verwacht de bank een groei van 6 procent gemiddeld.

Reactie van Technisch Werken
DNB heeft het groeicijfer voor de Nederlandse economie in 2016 naar beneden bijgesteld. Ondanks dat is de bank zeer positief over de toekomst van de economie in Nederland. Er worden nog flink wat investeringen gedaan. Daarbij wordt specifiek de woningbouw genoemd. Het is al sinds medio 2015 bekend dat het goed gaat met de woningbouw in Nederland. Het is alleen maar mooi dat de bank ook de komende jaren in dit segment een groei aan investeringen verwacht. Dat is ook goed nieuws voor de bouwbedrijven en alle toeleveranciers die afhankelijk zijn van de woningbouwsector. Ook uitzendbureaus en detacheringsbureaus die personeel leveren voor de woningbouw profiteren mee van deze opleving.