Directielid ECB wil dat lage rentebeleid wordt afgebouwd vanaf 2017

De Luxemburger Yves Mersch is een directielid van de Europese Centrale Bank (ECB) en heeft onlangs een interview gehad met de Duitse zakenkrant Börsen-Zeitung. In dit interview zij Mersch dat het huidige monetaire beleid van de ECB de zogenaamde spaarcultuur bedreigt.  De lage rentes in de eurozone zouden moeten worden afgebouwd. Dit moet langzaam gebeuren maar zeker niet te laat.

De huidige generatie groeit op in een situatie met nul-rentes en negatieve rentes. Daardoor hebben veel mensen geen besef van het effect van positieve rente op spaargeld. Volgens het ECB directielid moet het huidige beleid van rentetarieven worden genormaliseerd. Dit zou echter wel voorzichtig en in verschillende stappen moeten gebeuren. Volgens Mersch moet het echter niet te langzaam gebeuren en zou men snel stappen moeten ondernemen op dit gebied.

De ECB hanteerde de afgelopen jaren zeer lage rentes om het voor banken maar ook voor bedrijven en consumenten aantrekkelijk te maken om te lenen. Hierdoor kwam er meer geld in de economie en kon de koopkracht omhoog. De hypotheekrente kwam historisch laag te liggen maar de spaarrente ging ook onderuit. Daardoor werd sparen voor de meeste mensen niet aantrekkelijk. Dat had ook weer een positief effect op de economie want mensen besloten nu massaal geld te besteden omdat het geld op de bank toch niets opbracht.