Dieselauto’s minder populair in 2017 en 2018

In 2017 zijn er in Nederland minder dieselauto’s verkocht. In totaal werden er het afgelopen jaar 72.300 personenauto’s met een dieseltank verkocht aldus de brancheorganisatie Bovag. Deze brancheorganisatie maakte haar cijfers vrijdag 2 maart 2018 bekend. Uit deze cijfers komt ook naar voren dat het aandeel van dieselauto’s onder de nieuw verkochte auto’s in Nederland is afgenomen ten opzichte van het jaar 2016. Dat houdt in dat dieselauto’s minder populair worden in Nederland.

De daling in de populariteit van dieselauto’s heeft verschillende oorzaken. Allereerst is er de algemene opvatting dat dieselauto’s minder milieuvriendelijk zijn dan benzineauto’s. Deze opvatting wordt gevoed door de negatieve berichten over dieselauto’s in de media. Zo heeft men het onder andere gehad over dieselschandaal en sjoemelsoftware met betrekking tot de manipulatie van diesels van Volkswagen die daardoor minder schadelijke stoffen leken uit te storen dan in de werkelijkheid het geval was. Het dieselschandaal vond plaats in 2015 en heeft niet alleen het imago van Volkswagen aangetast maar ook het imago van diesel in zijn algemeenheid. Na de affaire rond gesjoemel van Volkswagen met de uitstoottesten van diesels is de dieselbrandstof een beetje ‘besmet’ geraakt met een slecht imago.

Ook de bijtellingsregels met betrekking tot diesels zorgden voor een belangrijke rol rondom de daling van de populariteit van diesels. Het aandeel van diesels onder verkochte nieuwe auto’s zakte van 18,9 procent in 2016 naar 17,6 procent in 2017. In 2017 was ongeveer 16,2 procent van de auto’s die gebruikt werden een diesel. Dit komt onder andere omdat de afgelopen jaren vooral veel diesels worden gebruikt als bedrijfswagen. In het buitenland is er meer vraag naar diesels dan in Nederland. Ook gebruikte diesels zijn daar meer in trek. Daarom verdwijnen gebruikte dieselleasewagens vaak uit Nederland naar buitenlandse afnemers. In heel Europa was in 2017 ongeveer 48 procent van de auto’s een dieselvoertuig.