Definitief akkoord over cao Metalektro in maart 2016

In februari 2016 werd een principeakkoord gesloten tussen de werkgeversorganisaties en de vakbonden. Na dit principeakkoord is er in maart 2016 een definitief akkoord gegeven over de cao Metalektro. Dit hebben leden van de vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen woensdag 23 maart 2016 bekend gemaakt. Naast de vakbonden hebben ook de leden van werkgeversorganisatie FME het principeakkoord definitief goedgekeurd.

Wat verandert er door het akkoord over de cao Metalektro?
De FNV en CNV hebben benoemd dat de ongeveer 140.000 metaalmedewerkers die onder de cao Metalektro vallen meer zeggenschap krijgen over hun werktijden. Bovendien krijgen de metaalmedewerkers ook een loonsverhoging van in totaal 5,9 procent. Deze loonsverhoging wordt in verschillende stappen ingevoerd. De eerste loonsverhoging zal per 1 april 2016 worden ingevoerd, dit is een loonsverhoging van 2,1 procent.

Lange weg naar akkoord voor cao Metalektro
De onderhandelingen over de nieuwe Metalekotro cao waren verre van makkelijk. In 2015 zijn er in Nederland tientallen stakingen geweest bij grote metaalbedrijven die onder de Metalektro cao vallen. In totaal werden in heel Nederland in deze sector 42.000 dagen gestaakt door werknemers die lid zijn van de FNV en CNV. De spanningen tussen werkgevers en werknemers liepen hoog op maar uiteindelijk werd nu toch in 2016 een akkoord bereikt.

Reactie van Technisch Werken
Door de nieuwe cao Metalektro kunnen bedrijven en werknemers weer verder. Ze kunnen zich weer richten op de kernprocessen namelijk er gezamenlijk voor zorgen dat er mooie producten worden gemaakt in de metaal.