De kracht van inleenpersoneel in 2012

Bedrijven bekijken aan het einde van 2011 de personele bezetting extra kritisch. In december 2011 is duidelijk te merken hoe bedrijven de vooruitzichten op 2012 beoordelen. Binnen de technische branche zijn grote verschillen te merken in de wijze waarop bedrijven met de nieuwsberichten vanuit Nederland en Europa omgaan.

Grofweg zijn de bedrijven in twee groepen in te delen. Er zijn bedrijven die gaan investeren en er zijn bedrijven die bezuinigen. Dit doen ze niet alleen bij de aanschaf van inventaris, zoals de aanschaf van nieuwe machines of juist de verkoop daarvan, er wordt ook gekeken naar nieuw personeel of juist het afschakelen van de personele bezetting.

Bedrijven kijken naar de personeelsleden die ze willen behouden en de personeelsleden die ze het bedrijf laten verlaten. Het aannemen van personeel en het bezuinigen op personeel brengt risico’’s met zich mee. Men weet niet hoe volgend jaar zal verlopen. Bij het aannemen van personeel worden daarom veel tijdelijke contracten geboden. Daarnaast worden ook uitzendbureaus ingeschakeld om medewerkers eerst een periode in te lenen om vervolgens te kijken of de medewerker bevalt. Hierdoor wordt als het ware een soort lange proeftijd gecreëerd.

Dit heeft voor bedrijven een dubbel voordeel. Wanneer de werknemer in de inleenperiode niet bevalt kan het bedrijf vrij eenvoudig zijn dienstverband beëindigen. Wanneer de werknemer een goede indruk bij het bedrijf wekt kan het bedrijf na afloop van de inleenperiode de medewerker van een tijdelijk of vastcontract voorzien. Voor een medewerker is de inleenperiode via een uitzendbureau een goede gelegenheid om zichzelf te bewijzen. De medewerker kan echter voor zichzelf in de inleenperiode ook de beslissing nemen dat de werkzaamheden of het bedrijf toch niet echt bij zijn of haar loopbaan passen. De medewerker kan in die situatie ook zelf de keuze maken om elders te solliciteren en zijn of haar uitzendperiode te beëindigen.

Door dit systeem kunnen werkgevers en werknemers ook in een crisisperiode goede en verstandige keuzes maken voor de korte en lange termijn. Dit houdt de arbeidsmarkt dynamisch wat 2012 ons ook mag brengen.