De Jonge: werknemers hoeven niet te bewijzen dat ze gevaccineerd zijn

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jong heeft gisteren in een reactie aangegeven dat werkgevers wel vragen kunnen stellen aan werknemers over vaccinatie. Hij voegde daar echter aan toe dat werknemers geen antwoord hoeven te geven. Daarnaast gaf de demissionair minister aan dat de overheid niet van plan is om werkgevers meer mogelijkheden te geven om toegang te krijgen tot informatie met betrekking tot corona van personeel. Dat is een logische ontwikkeling. Nu blijkt dat ook gevaccineerde mensen corona kunnen krijgen en kunnen overdragen is de druk op meer vaccinatie een onlogische keuze. Ook inzicht in het medische dossier van werknemers met betrekking tot vaccinatie voegt niets toe. Een aantal werkgevers zou hier voorstander van zijn maar onder veel werknemers heerst weerstand. Vooral nu er steeds meer berichten in de reguliere media komen over mensen die last hebben gehad van het vaccin en de bijwerkingen daarvan. De vakbonden zijn in deze discussie weinig spraakzaam. Dat tot grote frustratie van werknemers die bewust geen vaccin willen nemen omdat ze de overheid en het vaccin niet vertrouwen. Voor dit gebrek aan vertrouwen zijn echter steeds meer redenen door te voeren. Denk hierbij aan één van de grootste sportevenementen ter wereld waar mensen jaren voor trainen en alles voor over hebben: ook een vaccin. Toch kwamen op dit grote sportevenement besmettingen voor, ook onder gevaccineerden.

Coronabesmettingen op de Olympische spelen

Coronabesmettingen komen ook voor in sportevenementen onder gevaccineerden. Toonaangevend op dit gebied zijn de coronacijfers rondom de Olympische spelen. Deelnemers aan deze spelen moesten aan strenge eisen voldoen en werden gevaccineerd. Uit de cijfers die sinds 1 juli zijn bijgehouden kwam naar voren dat 29 van de 458 besmettingen afkomstig waren van atleten die dus zelf ook corona hadden. In ieder geval vijf Nederlandse atleten hadden ook corona. Daarnaast werden 115 officials en 26 journalisten positief getest. De rest van de besmettingen (288) zijn van medewerkers en vrijwilligers. Deze besmettingen zijn bekend gemaakt door Japan en werden gedeeld door nieuwswebsite Nu.nl. De besmettingen maken duidelijk dat ook gevaccineerde mensen die zich aan strenge maatregelen houden besmet kunnen worden met corona. Hoewel deze cijfers gewoon in de mediaberichten gelezen kunnen worden is er in het beleid van de overheid niet veel veranderd. De overheid zou moeten nadenken of de vaccins wel werken en of de druk op vaccinatie wel het gewenste effect heeft. Een tweede prik bleek op den duur niet effectief genoeg.

Derde prik, vierde prik en ga zo maar door

Nu heeft men het in Israël al over een derde prik. Als men zich niet voor de derde keer zou laten prikken met de zogenaamde boostershot zou men op korte termijn niet meer beschermd zijn. De hoop is nu op een derde prik maar men weet niet zeker of die wel écht gaat werken. Het lijkt heel eenvoudig om bij een beperkt effect gewoon te zeggen dat er nog een extra prik moet worden gezet. Waar gaat dit naar toe? Een boostershot een turbo-boostershot een superturbo-boostershot? Wellicht wordt het tijd om in plaats van vaccinatie over andere maatregelen na te denken die écht een coronabesmetting kunnen voorkomen.