De huizenprijzen zullen in 2014 stijgen?

In 2014 zullen de prijzen van huizen een beetje gaan stijgen. De Rabobank verwacht dat de prijsstijging tussen de 0 en 1 procent zal zijn. in het eerste kwartaal van 2014 zijn de huizenprijzen in Nederland al gestegen met gemiddeld een half procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2013. Voor het jaar 2015 verwacht de bank een prijsstijging tussen de 1 en 3 procent. In 2014 zullen naar verwachting ook meer woningen worden verkocht dan in 2013. In 2013 werden 110.000 woningen verkocht. Dit was een dieptepunt in de woningmarkt. In 2014 zal het aantal verkochte woningen volgens de Rabobank ongeveer 130.000 tot 140.000 zijn.

Een econoom van de Rabobank geeft aan dat er verschillende factoren een rol spelen op de woningmarkt, een aantal van deze factoren zorgt er voor dat woningzoekers het op dit moment interessant vinden om een woning te kopen. Volgens de econoom is een belangrijke factor de betaalbaarheid van woningen. Deze betaalbaarheid is voor veel mensen verbeterd ten opzichte van de afgelopen tijd. Hierdoor zijn veel mensen positiever gestemd op de woningmarkt. Volgens de visie van de Rabobank zijn de factoren sterker dan de negatieve factoren die op de woningmarkt een rol spelen zoals werkloosheid en restschuldproblematiek.

Huizen onder water
Volgens de Rabobank staan veel huizen nog ‘onder water’. Het zal volgens de bank nog wel een behoorlijke tijd duren voordat de meeste woningen meer waard zijn dan de hypotheek die er op is afgesloten. Veel woningen hebben nog een onderwaarde. Het zal jaren duren voordat dit verschil weer is bijgetrokken. Woningeigenaren die hun hypotheek aflossen zullen sneller ‘boven water zijn’ dan mensen die een aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten op hun woning. Volgens de Rabobank staan bijna een miljoen huizen ‘onder water’ op dit moment.

Reactie van Technisch Werken
De woningmarkt is sterk verbonden met de economische situatie van een land. Als de economie aantrekt gaat het over het algemeen ook beter met de woningmarkt. De afgelopen jaren is de woningmarkt door de economische crisis enorm verslechterd. Nu gaat het met de verkoop van woningen iets beter maar het oude niveau van voor de crisis in nog niet bereikt. Toch is de positieve ontwikkeling wel gunstig voor het consumentenvertrouwen. Na verloop van tijd zal de stijging in de woningverkoop ook merkbaar worden in de bouw en zullen ook meer woningen en bedrijfspanden worden gebouwd.