De bouw en de economie

De milde winter van 2011-2012 zorgt er voor dat veel bouwprojecten door kunnen lopen. De economie is echter nodig toe aan een opleving. De slechte berichten in het nieuws zorgen er voor dat veel investeerders terughoudend zijn met hun plannen. Daarnaast zijn de banken kritisch bij het verstrekken van kredieten. Hiervan ondervinden zowel particulieren als bedrijven de nadelige gevolgen. Er worden minder huizen en bedrijfspanden gebouwd.

Ondanks de milde winter is de vorst van de economische crisis in deze periode bijzonder hevig. Het is jammer dat er nu een neerwaartse spiraal dreigt op te treden. Wanneer banken geen geld verstrekken zal er minder geïnvesteerd worden. Wanneer investeringen uitblijven krijgen bouwbedrijven het moeilijker. De kans bestaat dat er nog meer bouwbedrijven failliet worden verklaard. Hierdoor komen er nog meer mensen op straat te staan.

De werkloze bouwvakkers zorgen er voor dat er meer geld vanuit de WW moet worden beschikbaar gesteld. Hierdoor gaat er nog meer geld van de overheidsschatkist naar mensen die afhankelijk zijn van een uitkering. De overheid zal nog meer moeten bezuinigen. Dat is weer slecht voor het economische klimaat en de cirkel is weer rond.